Starta företag som asylsökande eller nyanländ

Sidan blev senast uppdaterad:

Både du som är asylsökande och nyanländ kan starta företag i Sverige. Som asylsökande kan du starta företag samtidigt som du söker asyl. Du som är nyanländ kan starta företag på samma villkor som svenska medborgare. Du räknas som nyanländ när du precis har fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd.

Du måste ha ett samordningsnummer

För att kunna starta ett företag som asylsökande behöver du ha ett samordningsnummer. Du kan inte själv beställa ett samordningsnummer men genom att till exempel ansöka om att bli godkänd för F-skatt hos Skatteverket så kan du få ett samordningsnummer.

Ansök om att bli godkänd för F-skatt

Alla företag måste registrera sig hos Skatteverket. För att få ett samordningsnummer kan du därför börja med att ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Använd Skatteverkets blankett Företagsregistrering (SKV 4620). Du kan senare använda samma blankett för att anmäla dig för momspliktig verksamhet och som arbetsgivare.

Skatteverkets information om F-skatt

Blankett Företagsregistrering (SKV 4620)

Anmälan skickar du till:

Skatteverkets inläsningscentral
FE 4600
105 81 Stockholm

Starta företag som nyanländ

Du som är nyanländ i Sverige, det vill säga du som precis har fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd kan starta företag på samma villkor som svenska medborgare. Här på verksamt.se finns all information du behöver. Vi vill särskilt tipsa dig om sidan Starta företag som utländsk medborgare. Där hittar du mer riktad information för dig som är ny i Sverige.

Starta företag som utländsk medborgare

Du kan inte byta spår som företagare

Innan du bestämmer dig för att starta ett företag, tänk på att du som asylsökande inte kan byta spår. Om du får avslag på din ansökan om asyl kan du alltså inte ansöka om arbetstillstånd när du väl har startat ett företag.

Om du är anställd kan du byta spår 

Om du istället har varit anställd i fyra månader och har ett löfte om att fortsätta vara anställd ytterligare 12 månader kan du efter ett avslag på din asylansökan byta spår, det vill säga du kan ansöka om ett arbetstillstånd istället för asyl.

Du har fått uppehållstillstånd i Sverige

Du som har fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd ska folkbokföra dig hos Skatteverket så snart som möjligt. När du blir folkbokförd får du ett svenskt personnummer. Folkbokföringen behövs bland annat för att du ska få läsa svenska för invandrare (sfi) och ta del av det svenska socialförsäkringssystemet.

Sök efter SFI-utbildningar på allastudier.se

Så här folkbokför du dig

För att bli folkbokförd måste du besöka ett av Skatteverkets servicekontor. När du kommer till servicekontoret måste alla i din familj som flyttar till Sverige vara med, även barn. Vad du ska ha med beror på vilket medborgarskap du har.

Skatteverkets information för dig som vill flytta till Sverige

Om du inte får asyl i Sverige

Om du inte får asyl i Sverige kan du söka arbetstillstånd. Då måste du ha varit anställd i fyra månader och ha ett löfte från din arbetsgivare om minst 12 månaders fortsatt anställning.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp