Gå till huvudinnehåll

Starta företag som asylsökande eller nyanländ

Både du som är asylsökande och nyanländ kan starta företag i Sverige. Som asylsökande kan du starta företag samtidigt som du söker asyl. Du som är nyanländ kan starta företag på samma villkor som svenska medborgare. Du räknas som nyanländ när du precis har fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd.

Du måste ha ett samordningsnummer

För att kunna starta ett företag som asylsökande behöver du ha ett samordningsnummer. Skatteverket kan tilldela dig ett samordningsnummer efter att du antingen ansöker om ett samordningsnummer själv eller ansöker om att bli godkänd för F-skatt. 

Ansök själv om samordningsnummer 

Om du har anknytning till Sverige och har behov av ett samordningsnummer så kan du själv ansöka om ett samordningsnummer genom att personligen besöka ett servicekontor för en identitetskontroll. Du ska också fylla i blanketten Ansökan om samordningsnummer (SKV 7540). 

Samordningsnummer hos Skatteverket 

Ansök om att bli godkänd för F-skatt

Om du ska bedriva näringsverksamhet i Sverige kan du ansöka om att bli godkänd för F-skatt. Använd gärna Skatteverkets e-tjänst ”Registrering av utländska företag i Sverige” 

Registrering av utländska företag i Sverige hos Skatteverket 

Du kan också ansöka om att bli godkänd för F-skatt på blankett skatteanmälan för utländska företagare (SKV 4632) eller Företagsregistrering (SKV 4620). Du kan senare använda samma blankett för att anmäla dig för momspliktig verksamhet och som arbetsgivare. 

Skatteanmälan för utländska företagare (SKV 4632) hos Skatteverket 

Blankett Företagsregistrering (SKV 4620) hos Skatteverket

Innan Skatteverket kan tilldela dig ett samordningsnummer får du normalt en kallelse från Skatteverket om att göra ett personligt besök för en identitetskontroll på ett servicekontor. 

Starta företag som nyanländ

Du som är nyanländ i Sverige, det vill säga du som precis har fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd kan starta företag på samma villkor som svenska medborgare. Här på verksamt.se finns all information du behöver. Vi vill särskilt tipsa dig om sidan Starta företag som utländsk medborgare. Där hittar du mer riktad information för dig som är ny i Sverige.

Starta företag som utländsk medborgare

Innan du bestämmer dig för att starta ett företag, tänk på att du som asylsökande inte kan byta spår. Om du får avslag på din ansökan om asyl kan du alltså inte ansöka om arbetstillstånd när du väl har startat ett företag.

Om du är anställd kan du byta spår 

Om du istället har varit anställd i fyra månader och har ett löfte om att fortsätta vara anställd ytterligare 12 månader kan du efter ett avslag på din asylansökan byta spår, det vill säga du kan ansöka om ett arbetstillstånd istället för asyl.

Om du har fått uppehållstillstånd i Sverige

Du som har fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd och planerar att bo i Sverige minst ett år ska, i de flesta fall, vara folkbokförd här. Du ska anmäla flytt till Sverige hos Skatteverket så snart som möjligt. När du blir folkbokförd får du ett svenskt personnummer. Du behöver vara folkbokförd för att du ska få läsa svenska för invandrare (sfi) och ta del av det svenska socialförsäkringssystemet.

Sök efter SFI-utbildningar på allastudier.se

Så här anmäler du flytt till Sverige

För att bli folkbokförd måste du fylla i en anmälan om flytt till Sverige. Varje familjemedlem måste fylla i en egen anmälan, även barn. Du och dina familjemedlemmar som flyttar med dig måste besöka ett av Skatteverkets servicekontor för identitetskontroll. 

Skatteverkets information för dig som vill flytta till Sverige

Om du inte får asyl i Sverige

Om du inte får asyl i Sverige kan du söka arbetstillstånd. Då måste du ha varit anställd i fyra månader och ha ett löfte från din arbetsgivare om minst 12 månaders fortsatt anställning.

Informationsverige.se – Guiden till svenska samhället

Informationsverige.se är länsstyrelsernas webbplats med information om svenska samhället för dig som är ny i Sverige. Där hittar du information om bland annat arbete, utbildning, boende, sjukvård och mycket annat. 

Läs mer på webbplatsen Informationsverige.se

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen erbjuder individuellt anpassad vägledning samt stöd och service vid frågor om att starta och driva företag. De kan hjälpa dig att få din affärsidé prövad och i vissa fall kan de även ge dig utbildning för att utveckla en affärsidé och i vissa fall starta eget-stöd.

Kontakta Arbetsförmedlingen för att få mer information om vad som gäller vid start av eget företag.

Vägledning, stöd och service på Arbetsförmedlingens webbplats

Stöd vid start av näringsverksamhet

På Arbetsförmedlingens webbplats hittar du information om stöd vid start av näringsverksamhet.

Stöd vid start av näringsverksamhet på Arbetsförmedlingens webbplats

Nyföretagarcentrum

Nyföretagarcentrum ger kostnadsfri, personlig och konfidentiell rådgivning. Rådgivarna fokuserar på affärsidén och på dig som företagare. Dessutom handlar det om budget, marknadsföring och om dina styrkor och svagheter som företagare. Rådgivningen ges på flera orter runt om i landet och all rådgivning måste bokas i förväg.

Rådgivning på Nyföretagarcentrums webbplats