Arbetsgivaravgifter

Som arbetsgivare ska du betala arbetsgivaravgift på ersättningen till dina anställda. Arbetsgivaravgiften redovisar och betalar du till Skatteverket. Den totala arbetsgivaravgiften är 31,42 % av din anställdas bruttolön. För pensionärer är den lägre.

Sidan blev senast uppdaterad:

Arbetsgivardeklaration

Du lämnar enklast in arbetsgivardeklarationen elektroniskt med hjälp av e-legitimation. Du kan också lämna den i pappersform.

När ska arbetsgivaravgifterna betalas?
Den 12:e varje månad (i januari och i augusti den 17:e) ska du lämna in arbetsgivaredeklarationen och betala skatten och arbetsgivaravgifterna. Du betalar in pengarna till ditt företags skattekonto.

Till sidans topp

Så räknar du ut arbetsgivaravgiften

Du beräknar avgiften på den bruttolön, inklusive skattepliktiga förmåner, som du betalar till dina anställda. Arbetsgivaravgiften består i själva verket av flera olika avgifter som ger det grundläggande sociala försäkringsskyddet. Den totala arbetsgivaravgiften är 31,42 % av din anställdas bruttolön. 

Du behöver inte betala arbetsgivaravgifter eller göra skatteavdrag för en anställd om lönen inklusive förmåner kan antas bli mindre än 1 000 kronor under inkomståret.

Till sidans topp

Lägre avgift för äldre

Arbetsgivaravgifterna är olika beroende på den anställdas ålder.

  • För den som är född efter 1951 är arbetsgivaravgifterna 31,42 %.
  • För den som är född 1938–1951 är arbetsgivaravgifterna 16,36 %.
  • För den som är född 1937 och tidigare betalas bara särskild löneskatt med 6,15 %.

Till sidans topp

Nystartsjobb

Du kan få ersättning om du anställer en person som varit borta från arbetslivet under minst ett år (sex månader för ungdomar och den som fyller 56 år eller mer under året), eller är ny i Sverige. Ersättningen är olika hög beroende på vem du anställer och motsvarar en normal arbetsgivaravgift eller dubbla arbetsgivaravgiften.

Du kan få det ekonomiska stödet för alla sorters anställningar. Du som arbetsgivare måste ansöka om nystartsjobb hos Arbetsförmedlingen för den person du vill anställa och Arbetsförmedlingen måste fatta beslut innan anställningen kan påbörjas.

Till sidans topp

Regional nedsättning

Det finns olika former av nedsättningar av arbetsgivaravgifterna. Det kan gälla vissa regioner, branscher eller kategorier av anställda. Det är till exempel lägre arbetsgivaravgifter om du har ditt företag i en glesbygdskommun. Läs mer om regional nedsättning av arbetsgivaravgifterna.

Till sidans topp

Växa-stöd – lägre arbetsgivaravgift för enskild näringsverksamhet som anställer sin första medarbetare

Om du bedriver enskild näringsverksamhet och uppfyller vissa villkor kan du få lägre arbetsgivaravgifter för din första anställda. Det är en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna som gäller från år 2017 till och med utgången av år 2021. Kontrollera din rätt till växa-stöd på Skatteverkets webbplats. 

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se. Om du vill ha svar från oss, ange din e-postadress.