Företagets pris - enskild näringsverksamhet

Det går inte att sätta ett objektivt värde på ett företag vid försäljning. Priset beror bland annat på företagets potential, köparens möjligheter att få lån och de skattemässiga konsekvenserna.

Sidan blev senast uppdaterad:

För dig representerar företaget förmodligen mycket mer än ett ekonomiskt värde. Därför kan det vara svårt att se vad företaget har för värde för en extern köpare. Värdet styrs av olika faktorer som måste vägas samman i en helhetsbedömning.

Till sidans topp

Potential

Värdet beror i första hand på hur du respektive köparen ser på företagets utveckling. Förutom de ekonomiska värdena i redovisningen måste man värdera faktorer som affärsidé, produkter, marknad, organisation och lokaler.

Till sidans topp

Köparen

Olika potentiella köpare gör oftast olika bedömningar av företagets resurser och marknadspotential.

Till sidans topp

Ägarskiftet

Om ägarskiftesprocessen drar ut på tiden eller medför komplikationer kan företagets värde påverkas.

Till sidans topp

Skatt

Värderingen kompliceras ofta av att man måste fundera på skattesituationen och så långt som möjligt undvika negativa skattekonsekvenser.

Till sidans topp

Finansiering

Värdet påverkas i hög grad av köparens finansiella situation och möjligheter att få lån. Banken ställer ofta höga krav på säkerhet och att köparen själv bidrar med en betydande insats. Banken är dessutom intresserad av de skattemässiga och avtalsmässiga konstruktioner som ingår i köpet. För banken utgör värderingen en viktig del i beviljandet av lån.

Till sidans topp

Kunder

Kunder och leverantörer kan också spela en roll vid finansieringen av ett ägarskifte eftersom de kan ge extra krediter eller förskott. På så sätt kan kortsiktiga likviditetsproblem i samband med ägarskiftet undvikas.

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.