Sälja enskild näringsverksamhet

Att sälja din enskilda näringsverksamhet kan vara den största affär du gör som företagare. Ägarskiftet innehåller både juridiska, skattemässiga och känslomässiga aspekter. Med hjälp av god planering kan du undvika många problem.

Sidan blev senast uppdaterad:

Ett ägarskifte innehåller flera olika faser. Om du startar planeringen i tid får du makten över din ägarskiftesprocess. Centrala frågor är varför du ska sälja, hur mycket av företaget som ska säljas och vad du ska göra efter ägarskiftet. Det handlar också om vem du vill se som köpare och om den tänkta övertagaren kan finansiera köpet samt vilka rådgivare som behövs.

Självklart blir ett ägarskifte mest lyckat om du har skött företaget på ett sådant sätt att det är attraktivt för en extern köpare. Det är viktigt att organisationen inte står och faller med dig och att du på ett tidigt stadium är medveten om de problem som kan uppstå. Ett ägarskifte innefattar såväl juridiska, skattemässiga, finansiella, affärsmässiga, organisatoriska som psykosociala och känslomässiga aspekter.

Misslyckade ägarskiften kan innebära allvarliga ekonomiska problem som skadar både dig, företaget och andra intressenter. Därför är det viktigt att anlita kvalificerade rådgivare som på ett objektivt sätt kan utvärdera din verksamhet och föreslå vilken typ av ägarskifte som är rätt för just dig.

Ägarskiftet

  • Se ägarskiftet som ditt livs viktigaste investering.
  • Utgå aldrig från att du själv måste utföra allt arbete i samband med ägarskiftesprocessen.
  • Ha koll på de skattemässiga konsekvenserna av överlåtelsen.
  • Fråga dig själv vilken din uppgift blir efter ägarskiftet, hur du ska utföra den och när du ska sluta.
  • Säkra medel att leva på när du har gått i pension. Ta hjälp av din revisor eller bank.

 

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se. Om du vill ha svar från oss, ange din e-postadress.