Med anledning av det nya coronaviruset är det många i Värmland som blivit eller riskerar bli permitterade. Därför har vi här samlat utbildningar och kurser där du kan utveckla och fördjupa din nuvarande kompetens eller öppna dörrar för att din yrkeskarriär tar en ny riktning.

OBS! Sidan är under uppbyggnad och uppdateras löpande.

Studie- och yrkesvägledning

För dig som behöver stöd och hjälp att hitta en utbildning eller yrkesbana som passar dig finns studie- och ytkesvägledare. Utifrån dina intressen och erfarenheter samt vilka utbildningar du gått tidigare gör ni tillsammans en plan för hur du ska ta dig dit du vill.

Kommunens studie- och yrkesvägledare är experter på kommunal vuxenutbildning. Här hittar du mer info om dem.

Om du vill veta mer om studier på högskola eller universitet kontaktar du studie- och yrkesvägledaren för respektive lärosäte. Här finns info om Karlstads universitets studie- och karriärvägledning.

Arbetsförmedlingen har en digital guide som hjälper dig att på egen hand göra en plan för att nå ditt drömjobb. Du hittar den här.

VUX Värmland – nystart, omstart, snabbstart, start!

För dig som vill passa på att ge din yrkeskarriär en skjuts finns VUX Värmland. VUX är kommunal vuxenutbildning anpassad efter både arbetsmarknad och dig som student. De flesta värmländska kommuner anordnar utbildningar med olika inriktningar. Du kan ansöka om en utbildning i vilken kommun som helst.

Läs mer om VUX Värmland här.

Yrkeshögskolan – utbildning som ger jobb!

Yrkeshögskolor i Värmland tar fram skräddarsydda utbildningar tillsammans med näringslivet i Värmland för att tillgodose värmländska företags framtida behov av kompetens och arbetskraft. Nio av tio har jobb efter en yrkeshögskoleexamen!

Läs mer om YH-utbildningar här.

Värmlands folkhögskolor

Vill du lära dig ett yrke och gå direkt ut på arbetsmarknaden? Behöver du läsa in grundskolan eller gymnasiet för att söka vidare till högre studier? Eller vill du fördjupa dig i ditt intresse? Oavsett vilket kan en folkhögskola i Värmland vara din väg. Det finns sex olika folkhögskolor med olika inriktningar runt om i Värmland.

Läs mer om folkhögskolor i Värmland här.

Webbutbildningar inom vård och omsorg

Just nu är det stor efterfrågan på personal inom landets kommuner och regioner. Här hittar du utbildningar som kan höja dina kunskaper och öka möjligheterna till omvårdnadsjobb inom exempelvis äldreomsorgen.

Äldreomsorg

ABC demens och ABC demens plus

för hemtjänst 
för särskilt boende 

Nationella värdegrunden för äldreomsorgen 

Funktionsvariationer

Yrkesintroduktion baspersonal för område funktionsvariationer

Basutbildningar

Socialstyrelsens introduktionspaket för ny personal 

Lär dig digitala plattformar

Här hittar du olika plattformar som erbjuder gratis onlineundervisning. Detta gäller allt från att höja dina kunskaper i olika programvaror som ofta används på jobbet, till utbildningsappar där du kan använda mobilen i ditt lärande. 

Google Courses

Googles egna kurser, där vissa ger certifikat och vissa inte. Kurserna kan vara allt från 1–40 timmar långa och handlar främst om digital marknadsföring, datateknik och karriärsutveckling. 

Google Analytics

Här kan du lära dig om Googles populära verktyg för att samla in och analysera data från webbsidor.

Microsoft

Vill man lära sig mer om hur man använder Microsofts Officeprogram kan man gå deras onlinekurser här. 

Skolverket

Lärportalen har tagit fram korta digitala utbildningar för att utveckla kunskaper inom olika områden relaterat till läraryrket.

Internetstiftelsen

Här har Internetstiftelsen skapat en samling enklare utbildningar för att skapa förståelse och kunskap om internet och digitalisering. 

Swedsoft

Hos Swedsoft hittar du en lista med tips på kurser och korta seminarium för yrkesverksamma som är tillgängliga nu eller i närtid och som är kostnadsfria. 
 
Dags att digitalisera

Dags att digitalisera är en digital kunskapsbank som innehåller information och inspiration för dig som vill digitalisera ditt företag. Utbildningen består av filmer som lär dig mig om digitalisering. 

Byggbranschens utbildningscenter (BUC)

BUC erbjuder utbildningar för byggbranschen i hela Sverige. Ett fåtal utbildningar är gratis.  

Elements of AI

En gratis onlinekurs för att lära sig grunderna om artificiell intelligens (AI). Kursen lär ut vad AI är, vad man kan göra med AI samt dess påverkan på samhället och individen. Undervisningstiden är ca 15–30 timmar.

Moderskeppet

Gratis onlinekurser för kreativitet, bland annat i foto och redigering i Adobe-program såsom Photoshop, InDesign och Illustrator.

Visma

En onlinekurs för dig som är intresserad av att starta eget företag och behöver hjälp med att komma igång.

TedEd

Varför inte inspireras eller lära dig av ett tal? På TedEd kan du se föreläsningar av duktigt retoriska talare om allt mellan himmel och jord.

Duolingo

Gratis språkapp som finns på svenska där du kan lära dig en mängd olika språk på ett kreativt och pedagogiskt vis.

Learning Swedish

Känner du någon som vill komma igång och lära sig svenska? Svenska institutet erbjuder en gratis grundkurs online i svenska.

Mimo: learn to code and program

En app där du kan lära dig att skapa egna spel, appar och hemsidor.

MOOC – kostnadsfria webbutbildningar

MOOC står för “Massive Open Online Course” och är utbildningar som är tillgängliga online, kostnadsfria och med obegränsat deltagande utan krav på behörighet. De flesta MOOC-kurser ges av världsledande universitet från olika länder och går att hoppa på när som helst. Kurserna är uppbyggda med digitala föreläsningar och kursmaterial, men erbjuder också mycket interaktion med andra studenter. Här hittar du populära MOOC-kurser från plattformarna edX och Coursera.

https://www.edx.org/
https://www.coursera.org/

Validering 

Inom vuxenutbildningen kan en elev få sina kunskaper och kompetenser validerade. Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering och dokumentation. Den innebär också ett erkännande av kunskaper och kompetens som en person har oberoende av hur hen fått dessa. Efter en validering ska eleven ha möjlighet att få en skriftlig dokumentation över sina kunskaper och kompetenser från skolan.

Branschvalidering är validering av individers kompetens som genomförs i branschernas regi. Det är branschens verksamheter och företag som står för legitimiteten och branschvalideringen har ett nationellt erkännande. Valideringen fokuserar på branschens krav på yrkeskompetens.

Tips!

Utbildning.se har samlat över 7000 utbildningar från flera olika arrangörer. De flesta kostar, men om du filtrerar ”Pris lägst > högst” hittar du många bra kostnadsfria distanskurser.

Kontakt

Britta Zetterlund-Johansson
Strateg utbildning och kompetensförsörjning, Region Värmland
britta.zetterlund-johansson@regionvarmland.se

 

 

Till sidans topp

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp