STHLM GLOBAL Export Summit

Sidan blev senast uppdaterad:

Om du är intresserad av STHLM GLOBAL Export Summit 2018 kan du läsa mer om dagen och hitta presentationer från föreläsningarna på den här sidan.

Sven-Erik Österberg, Landshövding i Stockholms län

Sven-Erik Österberg, Landshövding i Stockholms län, inledde med att placera den regionala exportsamverkan STHLM GLOBAL i ett regionalt sammanhang, där Stockholms län redan idag utmärks av stark internationalisering. Länet har dessutom en halv miljon invånare med bakgrund i andra länder, vilkas kompetens och språkkunskaper skulle kunna tas till vara bättre.

Lena Sellgren, chefsekonom Business Sweden 

Lena Sellgren, chefsekonom Business Sweden konstaterade att Sverige är beroende av export och innovation. Därmed behöver det vara attraktivt att leva, bo och starta företag i Sverige.  Globalisering, urbanisering, digitalisering, en åldrande befolkning mm påverkar möjligheterna till en långsiktigt hållbar tillväxt. Trots ökande risker och eskalerande handelskonflikter är tillväxten ändå positiv i nästan hela världen. Idag ligger 55 procent av den global tillväxten i Västvärlden och 34 procent i Asien. Om vi tittar mot år 2025 ser vi en större tillväxt i Asien.

Frédéric Cho, fristående Kinarådgivare

Frédéric Cho, fristående Kinarådgivare, påminde oss om att även om Kina har en växande medelklass lever många fortfarande under mycket sparsamma förhållanden. Kina har idag ökad riskkontroll, vilket har lett till en lägre men mer kontrollerad tillväxt. De har även gått från kvantitet till kvalitet och produktiviteten har varit låg men ökar. Kina satsar stort på förnybar energi, men har fortfarande utsläppsproblem. Kina dominerar den globala e-handeln och det påverkar även svenska leverantörer. Det finns fler kinesiska bolag i Sverige än de flesta tror. Ett exempel är Arlanda Express.

Modererat samtal med Fredrik Limsäter och Andrej Dahllöf 

Genom ett modererat samtal med Fredrik Limsäter från Ftrack AB och Andrej Dahllöf från Prime Design AB fick vi ta del av exportföretags erfarenheter. Ftrack jobbar med mjukvara som används för projektledning inom media, exempelvis för produktion av HBO-serien Game of Thrones. Prime Design tar fram belysningsprodukter av lättviktsmaterial som går lätt att transportera, exempelvis strålkastare för arbete i mörker vid naturkatastrofer. Företagens tips till andra företag som vill exportera:

Dahllöf: ”Var beredd att jobba hårt och mycket. Ett annat tips är att prata med branschfolk och testa dina idéer på dem.”

Limsäter: ”Gå globalt direkt. Ha bra betallösningar. Man måste vara beredd att satsa. Sitt gärna hos en inkubator, det är bra miljöer. Sen är det bra att kunna läsa en balansräkning, det har jag fått lära mig.”

Presentationer och program

Program för dagen

Så finansierar du din verksamhet - Almi, SEK EKN

Så stärker du din konkurrenskraft genom att erbjuda dina kunder finansiering - EKN, Almi, SEK

Rätt leverans- och betalningsvillkor kan vara avgörande för affären - Business Sweden, Företagarna

Tillväxt i Kina - tillväxt i stockholmsregionen - Fredrik Cho

Globala megatrender - Lena Sellgren, Business Sweden

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp