Norrbottens Handelskammare

Sidan blev senast uppdaterad:

Norrbottens Handelskammare erbjuder dig stöd i din export i bl a: legalisering av exportintyg, exportnätverk för exporterande företag, avtalsskrivning, tullhantering etc.

Norrbottens Handelskammare driver kontinuerligt aktiviteter för att stötta och underlätta för norrbottniska företag att nå nya marknader. Det stöd som vi kan erbjuda dig i din internationaliseringsprocess är:

Exportintyg

Handelskammaren hjälper dig genom att utfärda exportintyg som förenklar och sparar pengar vid handel med utlandet. Dokumenten finns att köpa på Norrbottens Handelskammares Expedition.
De exportintyg vi utfärdar är:

  • Ursprungscertifikat som visar exportvarans ursprungsland och kan användas till alla länder. Det är ett bevis som styrker dina varors ursprung och ska utfärdas i exportlandet. Ett ursprungscertifikat kan krävas av den utländska tullen som vill se ett formellt intyg på varornas ursprung p g a handelspolitiska och/eller statistiska skäl. Din kund kan även vilja ha ett UC till exempelvis om varorna ska exporteras vidare.
  • EUR-1 Vid export från EU till vissa länder utanför EU kan varan vid importen bli helt eller delvis befriad från importtull. Villkoret är att varan är en s k ursprungsvara, vilket kan bevisas med varucertifikat EUR.1.
  • ATA-carnet Med en ATA-carnet sparar du tid och pengar när du ska exportera gods temporärt utanför EU. ATA-Carneten gör att tullförfarandet blir enklare och snabbare. Du behöver endast ett dokument med dig på resan.
  • A.TR Certifikat används vid export till Turkiet. Med Turkiet finns ett tullunionsavtal som omfattar alla varor utom kol-, stål- och jordbruksprodukter. Avtalet innebär att varor som är tillverkade i EU eller införtullade här kan importeras tullfritt till Turkiet.

Affärsrådgivning

Handelskammaren erbjuder dig affärsrådgivning vid export, import och tullfrågor. Vi erbjuder expertis med lång erfarenhet. Råd och konkret hjälp som du kan lita på.

Exportnätverk

Genom Handelskammarens exportnätverk får du stöd och hjälp till dig som arbetar med export- import- och skeppningsfrågor. Syftet med nätverket är att ge dig erfarenhetsutbyte från andra företag, informera om förändringar, ge inspiration, ökad kunskap och ett bredare kontaktnätverk regionalt samt internationellt.

Globalt nätverk

Du som medlemsföretag i Norrbottens Handelskammare kan använda sig Handelskammarens globala nätverk. Vi tillhör ett enormt globalt nätverk med 12 000 handelskamrar i 140 länder. Bara i Europa representerar vi tillsammans över 14 miljoner företag och i hela världen 50 miljoner företag. Det ger dig nästan obegränsat med kontakter när du vill expandera eller utveckla, samt ett outtömligt uppslagsverk när du behöver svar på frågor. Vi hjälper dig att knyta kontakter med och öppna dörrar till potentiella kunder, leverantörer och samarbetspartners internationellt.

Klicka här för att komma till vår evenemangskalender! 

extjas33
extjas33

Kontakta oss