Hitta rätt kanaler

Sidan blev senast uppdaterad:

Hitta potentiella medarbetare och skapa tidiga kontakter genom att lära dig mer om var dessa personer finns och vad de är intresserade av. Genom en enkel kartläggning av till exempel var de utbildar sig, vilka platser de besöker och vad de läser har du möjlighet att bli betydligt mer träffsäker i din marknadsföring och annonsering vilket skapar bättre förutsättningar för lyckad rekrytering.

Skolor

Skapa spännande kontakter för framtida rekrytering och hitta praktiksamarbeten genom att synas på skolor där era framtida medarbetare går. Hör med din kommun om vad som finns i närområdet eller ta direkt kontakt med specialinriktade skolor inom er bransch. Kanske anordnas marknadsdagar dit du som arbetsgivare kan komma och presentera dig. 

Mässor och events

Att synas på mässor eller andra event för er bransch är enkel och billig marknadsföring för både affärer, rekrytering och samarbeten. Kanske har ni möjlighet att ställa ut, själva eller tillsammans med samarbetspartners eller leverantörer, men tänk på att du även som mässbesökare har möjlighet att knyta många nya givande kontakter. 

Nätverk och sociala medier

Tänk utanför ramarna, ibland kan kontakter knytas i helt oväntade sammanhang. Dra nytta av de nätverk och sociala medier du och dina kollegor har naturlig tillgång till och hjälps åt att sprida information om lediga tjänster eller andra behov av kompetens till företaget. Var noga med att det är tydligt för alla hur och var ni kommunicerar om saker som rör företaget så att det är lätt att göra rätt! 

Webbsidor och forum

Gör er synliga på webbsidor och i forum där dessa kandidater finns. Lyssna med medarbetare och kollegor och få tips på var de brukar söka information och läsa artiklar för att få bra tips kring var ni troligen hittar dem? Kanske är det branschsidor, spännande produktsidor eller samarbetspartners webbsidor. Undersök möjligheten att synas där.  

Annonser

Att annonsera på rätt ställe kan ge stor skillnad på både kvantitet och kvalitet på ansökningarna när ni rekryterar så se till att ni syns på rätt ställe. Var tror du de kandidater ni är intresserade av letar nytt jobb? Är det via rekryteringsföretag, tidningar, jobbsajter eller kanske Arbetsförmedlingen? Arbetsförmedlingens tjänst “Platsbanken” är ett annonseringsverktyg där du som arbetsgivare snabbt, enkelt och gratis kan publicera jobbannonser. Ett bra sätt att utan kostnad få stor spridning av din annons eftersom den då samtidigt visas i Europas gemensamma jobbportal EURES och på jobbsajter som Linkedin. 

Mer om annonser i Platsbanken hos Arbetsförmedlingen

På Arbetsförmedlingens webbplats hittar du också en kandidatbank där du kan söka efter kandidater som passar dina behov.

Till kandidatbanken på Arbetsförmedlingens webbplats

Genom snabbintervjuer kan du intervjua personer digitalt. Du får hjälp med att strukturera upp och hålla korta videointervjuer som ger dig en bild av personen bakom cv:t.

Snabbintervjuer hos Arbetsförmedlingen

Partnersamarbeten

Hjälp varandra inom branschen. Säkert känner många företagare igen sig i den situation ni befinner er i och står inför samma utmaningar att hitta arbetskraft, kompetens och specifika utbildningar. Fundera över hur ni i yrkesnätverket kan samarbeta, annonsera tillsammans, rekommendera och tipsa varandra om kandidater och annat som kan underlätta för alla parter.

Branschorganisationer

Är du medlem i en branschorganisation eller en intresseförening för din bransch kan du dra nytta av det nätverk de erbjuder i form av till exempel branschträffar och mässor för att hitta både affärer, samarbeten och kandidatkontakter.

Mer om kompetensförsörjning

Redo att rekrytera?

Här hittar du information, tips och mallar om hur du kan tänka när du ska rekrytera personal.

Så har andra gjort

Här hittar du inspiration genom intervjuer som handlar om hur företag har arbetat med kompetensförsörjning.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp