Gnosjö automatsvarvning anställer egen yrkeslärare
Sidan blev senast uppdaterad:Tillgång till rätt kompetens är Gnosjö Automatsvarvnings största utmaning. Därför satsar företaget på att validera sina medarbetare. Nu har vd Linda Fransson också bestämt sig för att pröva ett nytt grepp: Att anställa en egen yrkeslärare.
Utbildning och validering kostar. Men Gnosjö Automatsvarvnings vd Linda Fransson är övertygad om att det lönar sig. "Du har en maskin för 10 miljoner som du inte kan köra 24 timmar om dygnet för att du inte har kompetensen. Det är dyrt.
Varför söker ni en yrkeslärare till företaget?
– För att kompetensförsörjning är vår största utmaning alla kategorier. Det är svårt att köpa in en ny maskin men i förhållande till att hitta rätt kompetens är det enkelt. Vi har pratat väldigt länge om hur man ska lösa interna kompetensbehov och landade i den här lösningen. Vi har försökt köpa in utbildning men de blir aldrig matchade mot personen utan mot gruppen och vi har så olika typer av människor. Vi tror helt enkelt att vi kommer kunna göra mer med en person som har tid för bara detta.
Ni satsar också på att validera medarbetare med det gröna certifikatet inom CNC-teknik. Varför då?
– För att det ger oss en ökad flexibilitet och produktivitet när alla står på samma grund. Fler kan jobba i olika konstellationer. Det är viktigt för ett litet företag. Vi har fantastiska medarbetare men ibland kan det vara svårt att se hela kompetensen. Valideringen gör det tydligt vad de redan kan och vad de behöver utveckla.
Att validera kostar både tid och pengar. Är det värt det?
– Jag tänker så här: Du har en maskin för 10 miljoner som du inte kan köra 24 timmar om dygnet för att du inte har kompetensen. Det är dyrt.
– Idag får vi tacka nej för att vi inte reder ut att jobba på det sättet. Vi validerar för att bättre kunna utnyttja vår kapacitet.
Mina bästa tips
- Våga validera även om du först möter motstånd. Valideringen ger en tydlig bild av hur den faktiska kompetensen ser ut och vad medarbetarna behöver hjälp med. Så länge vi inte vet så tror vi bara.
- Undersök möjlighet till validering på hemmaplan. Låt det inte bli ett hinder att medarbetarna inte kan åka iväg. Vi har haft personer från testcenter som kommit till oss när vi ska validera flera medarbetare. Kan vi så kan andra företag. Krångla inte till det.
- Var medveten om att validering finns på flera språk. Idag finns Industriteknik BAS på svenska, engelska, farsi och arabiska.
Ansvarig: Tillväxtverket