Vemsservice AB delar på tekniker

Sidan blev senast uppdaterad:

Lösningen blev att gå ihop med andra industriföretag i Jämtland och starta ett gemensamt konsultbolag, Driv Innovation. – Det här har betytt att vi har fått tillgång till tekniker. Men också ökad korsbefruktning mellan företagen i länet, berättar vd Benny Larsson.

Idén att starta upp ett gemensamt konsultbolag var en kostnadseffektiv grej. När vi gick ihop hade vi mycket lättare att rekrytera rätt människor eftersom vi då kunde garantera ett visst antal timmar", berättar Benny Larsson, vd på Vemsservice.

Hur kom det sig att Vemsservice var med och grundade ett gemensamt konsultbolag? 

– Vi var ett tiotal industriföretag som alla hade behov av tekniska konsulter inom lite olika områden. Alla hade svårt att hitta kompetensen inom vårt närområde och det kostade för mycket att få hit den långväga. 

– Så idén att starta upp ett gemensamt konsultbolag var en kostnadseffektiv grej. När vi gick ihop hade vi mycket lättare att rekrytera rätt människor eftersom vi då kunde garantera ett visst antal timmar. Visst är det lite unikt och innovativt att dra igång en sådan här grej. Men det har funkat bra.  

Vad har lösningen med Driv Innovation betytt för ert företag? 

– Framförallt har det gett oss tillgång till teknisk kompetens inom ritning och konstruktion. Vi har bland annat använt oss av konsulter från bolaget när vi tagit fram nya modellen för en stor kranbil, ett jobb där det var mycket beräkningar.  

Vad finns det för fördelar för er med att ta in konsulter? 

– Nu kan vi ta in den kompetens vi behöver när vi behöver det till en rimlig kostnad. Ibland tar vi in någon en vecka och ibland en månad.

– Vinsten med Driv Innovation är dessutom ökad spridning av kunskap och fler affärer mellan företagen i Jämtland. Konsulterna går runt och lär sig verksamheten ute på olika företag och kan sedan tipsa om hur saker kan göras mer effektivt, till exempel när det gäller frakter. De kan också tipsa om vad andra företag inom Jämtlands län faktiskt kan göra. Det är otroligt värdefullt och leder till nya jobb. 

Mina bästa tips

  1. Det viktigaste när man tar in konsulter är att det är flexibla medarbetare som går in med öppna ögon. Rätt människor är A och O.
  2. Odla gärna kontakten med någon eller några, i vårt fall tekniker, som du kan ha tätare kontakt med. Då minskar startsträckan mellan gångerna som du behöver ta in kompetens.
  3. Våga gå ihop med andra företag för att anställa. Då kan ni dela på kompetens men också hjälpas åt med andra delar som mindre bolag inte kan ha egna heltidsanställda för, till exempel HR och utbildning.

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp