Steg för steg – så rekryterar du

Sidan blev senast uppdaterad:

Du har mycket att vinna på att använda en tydlig process, du slipper uppfinna hjulet varje gång och ger ett bättre intryck till de sökande. Att säkra en väl genomförd rekrytering genom att lägga egen tid eller anlita rekryteringshjälp är väl investerade pengar.

Kravprofil

När du väl har bestämt dig för att anställa en person börjar du med att göra en tydlig kravprofil. Med stöd av er medarbetarprofil beskriver du befattningen och vad den innebär. Vad som krävs av till exempel utbildning och erfarenhet, men även vad ni kan erbjuda de som söker i lön och andra anställningsvillkor. Beskrivningen ger dig en bättre uppfattning om vem du letar och blir ett verktyg i processen.

Annons

Öka chansen att hitta attraktiv arbetskraft med lockande jobbannonser. Genom att tidigt fånga kärnan i det som gör er arbetsplats härlig väcker du kandidaternas nyfikenhet och lockar dem att läsa vidare. I bästa fall övertygar du till och med talanger som inte ens letar nytt jobb att ansöka. 

Ladda ner exempel på annonsmall (pdf)

På Arbetsförmedlingens webbplats hittar du också Rekryteringsguiden som kan hjälpa dig att välja rekryteringssätt utifrån hur tillgången ser ut på arbetsmarknaden.

Rekryteringsguiden på Arbetsförmedlingens webbplats

Anställningsintervju

Bilda dig en uppfattning om den sökande och hens kompetens under anställningsintervjun. Utgå från kravprofilen och använd en mall för att ge alla sökande samma frågor, vilket underlättar jämförelse. Försök ställa öppna frågor, som inte kan besvaras med ett ja eller nej. Undvik frågor som kan vara diskriminerande.

Ladda ner exempel på intervjumall (pdf)
Information om diskriminering

Urvalstester

Underlätta arbetet med att hitta rätt sökande genom tester. Men tänk på att ett test måste vara utformat så att det mäter sådant som är relevant för arbetsuppgifterna för att ge rätt stöd.

Referenser

Be de sökande om minst två referenser, kanske en tidigare chef eller kollega, som du kan kontakta och fråga om sådant du känner dig osäker på eller vill få bekräftat. Var uppmärksam både på den information du får och den du inte får, som till exempel områden som de undviker att prata om.

Registerutdrag/Hälsoundersökning

Du har rätt att begära utdrag ur belastningsregistret från de sökande om den aktuella rollen kräver detta. Du kan, för roller som kräver särskilt god hälsa, även använda dig av hälsokontroller i din rekryteringsprocess.

Mer om kompetensförsörjning

Utveckla och behålla

Vilka utvecklingsvägar finns för din personal? Se var ni behöver förstärka och involvera medarbetarna i att fortsätta utvecklas tillsammans med verksamheten

Så har andra gjort

Här hittar du inspiration genom intervjuer som handlar om hur företag har arbetat med kompetensförsörjning.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp