Tull vid köp av varor utanför EU – import

Sidan blev senast uppdaterad:

När du köper en vara från en säljare i ett land utanför EU måste du lämna en importdeklaration till Tullverket och redovisa importmoms.

För att tulldeklarera dina importerade varor behöver du

  • ansöka om ett Eori-nummer
  • klassificera varan och ange rätt varukod
  • räkna ut varans tullvärde
  • importdeklarera och betala tull och andra avgifter
  • tullager och tillfällig import.

Ansöka om ett Eori-nummer

Du behöver inget tillstånd för att börja importera. Däremot behöver du ett speciellt registreringsnummer, ett Eori-nummer.

Läs mer och ansök om Eori-nummer på Tullverkets webbplats

Film: Om Eori-nummer

I Tullverkets film får du reda på vad ett Eori-nummer är och hur det fungerar. (Längd: 2:07 minuter.)

Ta del av filmen om Eori-nummer i textformat

Klassificera varan och ange rätt varukod

I importdeklarationen ska du ange en sifferkod som beskriver din vara. Med den varukoden klassificerar du din vara. Varukoden ger också information om

Läs mer om att klassificera varor på Tullverkets webbplats

Räkna ut varans tullvärde

För att beräkna tullavgiften för din vara måste du ta fram varans tullvärde. I tullvärdet ingår i princip alla kostnader som uppstår i samband med att du importerar varan.

Läs mer om att beräkna tullvärde på Tullverkets webbplats

Importdeklarera och betala tull och andra avgifter

Du kan lämna importdeklarationen manuellt eller elektroniskt. Många företag anlitar ett tullombud som sköter detta, till exempel en speditör. Det kostar pengar men sparar tid.

Läs mer om hur du gör en importdeklaration på Tullverkets webbplats

När du importerar en vara ska du betala tull och andra avgifter i samband med att du deklarerar varan. Det finns också en möjlighet att betala avgifterna senare via tullräkning istället för i direkt anslutning till importtillfället, men för det behöver du ansöka om betalningsanstånd hos Tullverket. När du har beviljats tillståndet registreras du som kredithavare.

Läs mer om att betala tull och andra avgifter på Tullverkets webbplats

Samla dokument såsom faktura, tullvärdedeklaration och eventuella ursprungsintyg, så kallade styrkande handlingar. Du ska kunna visa upp dem om Tullverket begär det.

Läs mer om styrkande handlingar på Tullverkets webbplats

Tullager och tillfällig import

Ska du inte sälja eller använda varan direkt vid importen? Då kan du lägga den i ett tullager och vänta med att betala tull, skatter och andra avgifter.

Läs mer om tullager på Tullverkets webbplats

Ska du tillfälligt importera exempelvis emballage, maskiner, varor för mässor eller varuprover, för att senare återexportera varan i oförändrat skick? Det kan du göra tull- och momsfritt om du har tillstånd för tillfällig införsel. Du kan behöva ett exportbevis för att visa att du återexporterat varan.

I stället för tillfällig införsel kan du använda dokumentet ATA-carnet. Då behöver du inga andra tullhandlingar och du slipper ställa garanti för tullavgifterna. ATA-carnet utfärdas av en handelskammare i Sverige eller utomlands.

Läs mer om tillfällig införsel och ATA-carnet på Tullverkets webbplats

Läs mer om ATA-carnet på Sveriges handelskamrars webbplats

Ska du importera en vara tillfälligt för att bearbeta eller reparera den och sedan återexportera den? Det kan du göra tullfritt om du har tillstånd för aktiv förädling.

Läs mer om aktiv förädling på Tullverkets webbplats

Kontakta Tullverket

Kontakta gärna Tullverket om du ska importera varor. Tullverket kan lättare svara på dina frågor om du är tydlig med vilken slags vara du importerar och varför. Telefonnumret är 0771-520 520. Ringer du från utlandet är telefonnumret +46 771 520 520.

Ställ din fråga via e-postformulär

Tullverkets nyhetsbrev

Tullverkets nyhetsbrev Tullnytt ger dig som handlar med länder utanför EU information om vad som händer inom tullområdet, såväl nyheter och förändringar som evenemang. Nyhetsbrevet skickas ut via e-post varannan vecka och du kan avsluta din prenumeration när som helst.

Prenumerera på nyhetsbrevet

Tullverkets utbildningar i tullfrågor

Tullverket håller regelbundet kurser och informationsträffar om tullfrågor runt om i Sverige för företag som arbetar med internationell handel.

Läs mer om Tullverkets utbildningsverksamhet på Tullverkets webbplats

Film - Hur fungerar det med tull vid affärer med andra länder?

Hur fungerar det med tull när man ska göra affärer med andra länder? Lars Axelsson från Tullverket reder ut de vanligaste frågorna.

Se film med Tullverket

Ta del av filmen Hur fungerar det med tull vid affärer med andra länder i textformat

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp