Import av varor från länder utanför EU

Sidan blev senast uppdaterad:

Om du köper varor från ett land utanför EU, räknas det som import. När du importerar måste du betala tull och eventuellt andra avgifter och redovisa importmoms. Du ska också lämna en importdeklaration till Tullverket

Läs mer om tull vid import av varor från länder utanför EU

Läs mer om moms vid import av varor från länder utanför EU

Importhandboken

Importhandboken vänder sig till dig som planerar att starta upp en importverksamhet, vill utveckla din import eller har allmänna frågor om import. Importhandboken ges ut av Chamber Trade Sweden.

Läs mer om Importhandboken på Chamber Trade Swedens webbplats

Grensetjänsten Norge–Sverige

Det land vi handlar mest med utanför EU är grannlandet Norge. Grensetjänsten Norge-Sverige har samordnad information från myndigheter i både Sverige och Norge. Informationen är riktad till företag som vill ta uppdrag, etablera verksamhet eller handla med kunder i Norge.

Läs mer om Grensetjänsten på Gransetjänstens webbplats

Se filmen där Grensetjänsten berättar om handel med Norge

Klicka här för att ta del av filmens innehåll i textformat

Øresunddirektbusiness

Øresunddirektbusiness är guide för företag som bedriver eller tänker starta verksamhet i Öresundsregionen. Här hittar du information om rekrytering av medarbetare, företagsetablering samt marknad och handel mellan Danmark och Sverige.

Läs mer om Øresunddirektbusiness på oresunddirektbusiness webbplats

Nordkalottens Gränstjänst

Nordkalottens Gränstjänst har kunder i Finland, Norge och Sverige. Tjänsten förmedlar relevant och aktuell information som hjälper företagen att fungera på båda sidor av gränsen. Dessutom arbetar Gränstjänsten för att ta bort hinder för gränshandel.

Läs mer om Nordkalottens Gränstjänst på Nordkalottens Gränstjänsts webbplats

Till sidans topp

Omsatt i fri omsättning – fri rörlighet av varor

Efter förtullningen är en vara omsatt i fri omsättning och kan säljas inom hela EU/EES-området. Ett villkor är att det är lagligt att sälja varan i Sverige.

För vissa varor har EU gemensamma och grundläggande krav för hälsa, miljö och säkerhet. Sådana varor ska CE-märkas. Importören är ansvarig för att varorna CE-märks och att de uppfyller kraven för CE-märket.

Läs mer om CE-märkning

När du importerar varor som inte omfattas av EU-regler gäller de produktkrav som finns i svenska regler och föreskrifter.

Om du vill ta reda på vilka regler som finns för varor i Sverige kan du vända dig till Kontaktpunkten för varor. I Sverige finns den på Kommerskollegium.

Läs mer om Kontaktpunkten för varor på Kommerskollegiums webbplats

Till sidans topp

Importrestriktioner

För vissa varor gäller särskilda regler och bestämmelser. Dem måste du ta hänsyn till då du ska föra in varan i Sverige från ett land utanför eller inom EU. Du kan i vissa fall behöva licens eller tillstånd. Kontakta den ansvariga myndigheten för området.

Fler exempel på varor där det kan finnas särskilda regler hittar du på Tullverkets webbplats. Där står också vilka myndigheter du ska kontakta.

Läs mer om regler och vilka myndigheter du ska kontakta på Tullverkets webbplats

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga