Punktskatt vid försäljning av varor utanför EU - export

Sidan blev senast uppdaterad:

EU:s punktskatteregler gäller alkohol-, energi- och tobaksprodukter. Om du exporterar sådana varor utan ett uppskovsförfarande ska du betala punktskatt.

Läs mer om punktskatt vid export på Tullverkets webbplats

Läs mer om punktskatter på Skatteverkets webbplats

Uppskovsförfarande

Ett uppskovsförfarande innebär att du skjuter upp betalningen av punktskatten. När du är godkänd för ett uppskovsförfarande får du ett punktskattenummer som är knutet till de varor du får hantera.

Ansök om skatteuppskov på Skatteverkets webbplats

Excise Movement and Control System (EMCS) och e-AD

EMCS är ett elektroniskt system som du alltid ska använda när du exporterar varor under ett skatteuppskov. Det gör ingen skillnad om utfartstullkontoret finns i Sverige eller i ett annat EU-land. Du ska alltid ange e-AD (elektroniskt administrativt dokument) i exportdeklarationen.

Om du inte använder EMCS och e-AD vid export gäller inte uppskovsförfarandet. Då måste du betala punktskatt för varorna.

Kontakta Tullverket

Ring till Tullverket om du vill ha hjälp med tullfrågor. Telefonnumret är 0771-520 520. Ringer du från utlandet är telefonnumret +46 771 520 520.

Ställ din fråga via e-postformulär

Skatteverkets informationstjänst om punktskatter

Vänd dig till Skatteverket om du har frågor om punktskatter, exempelvis om uppskovsförfarande, säkerheter, EMCS, e-AD, återbetalning av punktskatt och dubbelbeskattning.

Kontakta Skatteverkets informationstjänst om punktskatter

Läs mer om punktskatter på Skatteverkets webbplats

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp