Moms vid försäljning av varor utanför EU - export

Sidan blev senast uppdaterad:

Om du exporterar varor till länder utanför EU ska du inte lägga på någon moms, oavsett om köparen är ett företag eller en privatperson. Export är alltså momsfri, men du kan ändå göra avdrag för ingående moms.

Till export räknas bland annat svenska företags försäljningar från filialer i andra länder, försäljning av varor till exportbutiker och försäljning i Sverige till privatpersoner som är bosatta utanför EU, så kallad taxfree-försäljning.

Momsregler för länder och vissa områden

Momsreglerna för export gäller för varor du säljer till

  • länder utanför EU
  • EU-områden som ligger utanför EU:s skatteområde.

Läs mer om EU-områden som ligger utanför EU:s skatteområde på Tullverkets webbplats

Skatteverkets Guide till varuhandel med andra länder ger dig en överblick över vad som gäller vid försäljning av varor till länder utanför EU.

Läs Skatteverkets Guide till varuhandel på Skatteverkets webbplats

På Skatteverkets webbplats kan du läsa mer om export till länder utanför EU samt om försäljning till turister och andra utländska besökare. Du får också veta när momsen kan betalas tillbaka i efterhand.

Läs mer om export till länder utanför EU på Skatteverkets webbplats

Faktureringsregler

Vid export ska du följa de svenska faktureringsreglerna för moms. Det gäller oavsett om varan är såld i Sverige eller i köparens land och oavsett vem köparen är.

Läs mer om de svenska faktureringsreglerna på Skatteverkets webbplats

Vid export är det i regel frivilligt att skriva en hänvisning på fakturan om varför du som säljare inte tar ut moms. Ibland är det dock obligatoriskt.

Läs broschyren Fakturans innehåll – särskild uppgift eller hänvisning, på Skatteverkets webbplats

Kom ihåg!

När du skickar en faktura till utlandet underlättar det om du upprättar den på ett språk som både du och köparen förstår. Vissa uppgifter måste finnas med enligt lag, och dessutom bör fakturan innehålla betalningsuppgifter, till exempel ditt IBAN-nummer och BIC/SWIFT.

Ladda ner en fakturamall på Business Swedens webbplats

Skatteverkets webbseminarier

Vad ska du tänka på vid handel med länder utanför EU? Hur ska du redovisa momsen? Sådana frågor kan du få svar på genom att koppla upp dig till Skatteverkets webbseminarier.

Anmäl dig till webbseminarium på Skatteverkets webbplats

Skatteverkets skatteupplysning

Till Skatteupplysningen kan du ringa om du vill ha hjälp med olika typer av skattefrågor. Telefonnumret är 0771-567 567. Ringer du från utlandet är telefonnumret: + 46 8 564 851 60.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp