Guider och verktyg

Sidan blev senast uppdaterad:

Här hittar du guider, verktyg och tjänster från olika organisationer och myndigheter som arbetar med utrikeshandel.

Ditt Europa

På EU-webben Ditt Europa finns praktiska råd och mer läsning för dig som vill göra affärer i Europa. Där kan du bland annat läsa vilka lagar, regler och bolagsformer som gäller i varje land.

Praktiska råd för dig som vill göra affärer i Europa på webbplatsen Ditt Europa

Importhandboken från Make Trade

Importhandboken lotsar dig genom de viktigaste områdena att känna till vid import, oavsett om du köper från länder inom eller utanför EU. 

Importhandboken hos Make Trade

Exportguiden

I Exportguiden från Business Sweden hittar du information och vägledning genom hela exportprocessen, oavsett om du säljer till länder inom eller utanför EU. 

Exportguiden hos Business Sweden

GoGlobal

Business Swedens digitala verktyg GoGlobal ger dig de kunskaper, strategier och insikter du behöver för att planera ditt företags internationella satsning. De fristående modulerna omfattar alla steg som krävs för att effektivt ta fram en framgångsrik exportplan.

GoGlobal hos Business Sweden

Regional Exportsamverkan

Det regionala exportfrämjandet spelar en viktig roll i att stötta små och medelstora företag i att nå sin exportpotential, oberoende av var i landet och i vilken bransch de befinner sig i. Regional exportsamverkan säkerställer ett samlat och tillgängligt erbjudande till företag i hela Sverige.

Regional Exportsamverkan hos Tillväxtverket

Access to Markets

Här hittar du information från EU om bland annat tullar och skatter, produktkrav och handelshinder. Informationen täcker alla produkter, alla EU-länder och över 120 exportmarknader runtom i världen.

Acces to Markets hos EU-kommissionen 

Produktkravsguide

Marknadskontrollrådet har en produktguide som hjälper dig att identifiera lagar och förordningar som gäller för dina produkter och hitta rätt ansvarig myndighet för olika produktområden.

Produktkravsguiden hos Marknadskontrollrådet

Webbtjänst om WTO-medlemmars åtagande under GATS

I WTO:s webbtjänst kan du bland annat söka fram vilka åtaganden varje WTO-land har gjort under GATS-avtalet.

Webbtjänst för tjänster – på World Trade Organizations webbplats (på engelska)

Få koll på olika marknader 

I verksamt.se:s interaktiva karta hittar du länkar till fördjupad landinformation och kontaktuppgifter till organisationer som är på plats i det specifika landet och kan hjälpa dig i din utlandssatsning.

Få koll på olika marknader

Vilka regler gäller för din produkt? 

Du kan vända dig till den så kallade TBT-kontaktpunkten i det land du vill exportera till och fråga om vilka regler som gäller för din produkt.  

TBT-kontaktpunkten 

Hitta affärssamarbeten

Enterprise Europe Network (EEN) tillhandhåller världens största affärssökdatabas. I databasen kan du kostnadsfritt söka efter företagsprofiler från ett 60-tal länder inom en mängd olika sektorer och typer av samarbeten. 

Sök i databasen på Enterprise Europe Network webbsida 

Försäkring mot risken att inte få betalt 

Genom en garanti kan företag försäkra risken att inte få betalt vid en exportaffär, samt få bättre möjligheter till finansiering. Exportkreditnämnden (EKN) erbjuder olika typer av garantier till små och medelstora företag.

Med EKN:s garantiguide kan du som företag hitta rätt garanti utifrån era behov.

Använd garantiguiden på Exportkreditnämndens webbplats 

Øresunddirektbusiness 

Øresunddirektbusiness är en guide för företag som bedriver eller tänker starta verksamhet i Öresundsregionen. Här hittar du information om rekrytering av medarbetare, företagsetablering samt marknad och handel mellan Danmark och Sverige. 

Øresunddirektbusiness webbplats 

Nordkalottens Gränstjänst

Nordkalottens Gränstjänst har kunder i Finland, Norge och Sverige. Tjänsten förmedlar relevant och aktuell information som hjälper företagen att fungera på båda sidor av gränsen. Dessutom arbetar Gränstjänsten för att ta bort hinder för gränshandel. 

Nordkalottens Gränstjänsts webbplats 

Grensetjänsten Norge–Sverige 

Grensetjänsten Norge-Sverige har samordnad information från myndigheter i både Sverige och Norge. Informationen är riktad till företag som vill ta uppdrag, etablera verksamhet eller handla med kunder i Norge. 

Grensetjänstens webbplats 

Mer om utrikeshandel

Rådgivning

Här hittar du rådgivare, finansieringserbjudanden och andra stöd om du vill expandera utanför Sverige.

Handel med andra länder

Lär dig mer om att handla med varor och tjänster med länder inom och utanför EU.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp