Hitta rätt i utbildningsutbudet

Sidan blev senast uppdaterad:

Utbudet av utbildningar för företag är stort och leverantörerna många. Här har vi samlat några startpunkter där du kan söka inom områden där ni behöver bli bättre. Verksamt.se står för överblicken av aktörer men inte för kvalitetsgranskning av enskilda utbildningar.

På den här sidan hittar du information om följande:

  1. Branschorganisationer med utbildningar
  2. Universitet, högskolor och yrkeshögskolor
  3. Webbportaler som samlar utbildningar

Branschorganisationer med utbildningar

Det finns över 100 branschorganisationer i Sverige som representerar medlemsföretag. Många satsar på olika typer av nischade utbildningar som kan anpassas efter ditt företags behov. Här presenter vi ett blandat urval från större verksamhetsområden. En mer fullständig lista över branschorganisationer hittar du hos Tillväxtverket längre ner på sidan. Där kan du själv leta upp din branschorganisation och liknande för att se om de har utbildning som matchar ditt behov.

Urval av branschorganisationer och liknande med utbildningar:

Saknar du din branschorganisation? Sök i en mer fullständig lista hos Tillväxtverket:

Branschorganisationer A–Ö hos Tillväxtverket
Branschorganisationer efter verksamhetsområde hos Tillväxtverket 

Universitet, högskolor och yrkeshögskolor

Många universitet, högskolor och yrkeshögskolor har utbildningar som riktar sig till företag. Om ni som företag köper en utbildning som enbart riktar sig till era anställda kallas detta för uppdragsutbildning. Medarbetarna behöver då inte uppfylla kraven för behörighet men utbildningen kostar pengar. Om en medarbetare söker och kommer in på en ordinarie kurs är utbildningen gratis eftersom det svenska utbildningssystemet är gratis.

Webbportaler som samlar utbildningar

Det finns flera stora webbportaler som samlar tusentals utbildningar. I portalerna kan du söka efter ett ämne eller område som intresserar dig och i vissa portaler kan du också göra digitala prov och ta examen. Här presenteras tre portaler med olika inriktning.

Kompetens.nu – gratis utbildningar för industrin och besöksnäringen

På kompetens.nu samlas över 5 000 kostnadsfria digitala utbildningar som utgår från behov hos industrin och besöksnäringen. Ett urval presenteras på lärportalen och du har möjlighet att söka i utbudet. För att få tillgång till alla utbildningar och kurser behöver du skicka in en intresseanmälan och bli godkänd. Bakom satsningen står myndigheter, arbetsgivarorganisationer och fackförbund.

Sök i ett urval av utbildningar på Kompetens.nu

Studier.se – söktjänst som samlar utbildningar i Sverige

Studier.se är en söktjänst för utbildningar och kurser som samlar över 6 600 utbildningar från över 1 800 utbildningsanordnare i hela Sverige, både privata och offentliga. Via plattformen kan du kontakta den ansvariga för en utbildning och skicka en förfrågan. Kurserna kostar i regel pengar och kan ofta anpassas. Studier.se ingår i en privatägd koncern.

Sök kompetensutveckling på studier.se

Coursera.org – onlinekurser på engelska från 200 universitet

Coursera.org samarbetar med mer än 200 universitet och företag från hela världen för att erbjuda onlinekurser på engelska. I portalen finns utbildningar inom många ämnen via en rad olika inlärningsmöjligheter, från praktiska projekt och kurser till certifikat och examensprogram. För att ta del av kurserna behövs ett konto men de flesta kurserna är gratis. Företaget Coursera grundades 2012 av två professorer vid Stanford University.

Sök onlinekurser på engelska på Coursera.org

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp