-
Anställ med ekonomiskt stöd
Arbetsförmedlingen
Bidrag
Du kan få ekonomiskt stöd om du väljer att anställa en person som har svårare att komma in på arbetsmarknaden.
Läs mer
Det kan vara en person som har varit arbetslös en längre tid, är ny i Sverige, saknar arbetslivserfarenhet eller som har nedsatt arbetsförmåga. Stöden gör det möjligt för dig att få värdefull kompetens och bidra till att fler får arbete.
Mer information
Anställa med stöd.
-
Affärsutvecklingscheckar
Tillväxtverket
Bidrag
Affärsutvecklingscheckar är Tillväxtverkets finansiering till små företag som vill ta in extern kompetens för att utveckla företaget och stärka dess konkurrenskraft.
Läs mer
Vilka företag kan söka finansiering?
Affärsutvecklingscheckarna riktar sig till företag som:
- vill växa
- har 2–49 anställda
- har en omsättning på 3 miljoner–100 miljoner kronor
- har sin ekonomi i ordning.
Vad kan jag söka finansiering för?
Köp av tjänst och projektanställning (som påbörjas efter beslut och är en ny kompetens till företaget). Projektet ska vara nivåhöjande för företaget, alltså utveckling utöver den vanliga verksamheten. Du kan söka mellan 50 000 och 200 000 kronor. Checken kan finansiera max hälften av kostnaden - resten betalar ditt företag.
Mer information
Affärsutvecklingscheckar hos Tillväxtverket
-
Affärsutvecklingsstöd för miljö- och energiteknik
Energimyndigheten
Bidrag
Energimyndigheten hjälper innovativa företag inom miljö- och energiteknik att ta nya produkter och tjänster till marknaden.
Läs mer
Energimyndigheten stödjer företagen till dess att innovationen nått en sådan mognadsgrad att privata aktörer är beredda att gå in med finansiering och driva fortsatt utveckling.
Mer information
Affärsutvecklingsstöd hos Energimyndigheten
-
Projektstöd (Gödselgasstöd)
Jordbruksverket
Bidrag
Du som driver en biogasanläggning och rötar gödsel kan ansöka om att få delta i ett projekt och söka gödselgasstöd. Syftet är att skapa dubbel miljö- och klimatnytta genom att minska metanutsläpp från gödsel. Det ska också minska behovet av fossila energikällor.
Läs mer
För att kunna söka gödselgasstödet så måste du ingå i projektet för gödselgas.
Du som vill delta i projektet, har en biogasanläggning och rötar gödsel ska skicka in en ansökan till Jordbruksverket.
Stödet beräknas på hur mycket gödsel du tar in i anläggningen och hur mycket gödselgas du producerar. Om du samrötar gödseln med annat material får du alltså endast betalt för den gas som teoretiskt sett kan härledas från stallgödsel.
Mer information
Gödselgasstöd hos Jordbruksverket
-
Investeringsstöd för företag på landsbygden
Jordbruksverket
Bidrag
Det finns investeringar som syftar till att förbättra miljön, skapa nya jobb och öka konkurrenskraften för företag på landsbygden.
Läs mer
-
Jordbrukarstöd
Jordbruksverket
Bidrag
För lantbrukare finns det olika jordbrukarstöd. Det finns gårdsstöd, miljöersättningar, ersättning för ekologisk produktion och andra stöd.
Läs mer
-
Projektstöd (Bredband)
Jordbruksverket
Bidrag
Stöd ges för att anlägga den passiva infrastrukturen. Stödet gäller endast accessnät. Läs mer om hur du och din bygd kan få del av stödet.
Läs mer
Ett snabbt bredband gör det möjligt för dig som bor på landsbygden att vara en del av det digitala samhälle som nu växer fram.
Du kan få stöd för de utgifter du har för att anlägga den passiva infrastrukturen. Med passiv infrastruktur menas den grundläggande fysiska infrastrukturen, till exempel kanalisationsrör och fiberkablar.
Du kan inte få stöd för aktiv utrustning, alltså den utrustning som skapar signalen i bredbandsnätet. Den som söker stödet ska vara en juridisk person. Det betyder att alla typer av föreningar, organisationer, företag, kommuner och andra myndigheter kan ansöka om stödet. Det innebär också att till exempel en enskild privatperson eller en enskild firma inte kan ansöka om stödet eftersom de inte är juridiska personer. Kravet är att projektet ska vara till nytta för fler.
Mer information
Projektstöd för bredband hos Jordbruksverket
-
Fiskeristöd
Jordbruksverket
Bidrag
Jordbruksverket erbjuder projekt- och företagsstöd inom havs- och fiskeriprogrammet.
Läs mer
Jordbruksverket erbjuder stöd inom havs- och fiskeriprogrammet som bland annat rör:
- Stöd till fiske
- Stöd till vattenbruk
- Stöd till saluföring och beredning
- Stöd för genomförandet av havs- och fiskeripolitiken
Mer information
Stöd i havs- och flskeriprogrammet hosJordbruksverket
-
Konst- och kulturverksamheter
Kulturrådet
Bidrag
För att främja mångfald, kvalitet och fördjupning i utgivningen samt främja spridning och läsning ges stöd till produktion av kulturtidskrifter, i tryckt och digital form.
Läs mer
Scenkonst, musik, litteratur, kulturtidskrifter, bibliotek och läsfrämjande, bild och form, museer, utställningar, regional kulturverksamhet, nationella minoriteters kultur och andra kulturella ändamål kan få statligt stöd av Kulturrådet. Statliga bidrag till regional kulturverksamhet fördelas dels genom kultursamverkansmodellen, dels direkt till Stockholms län som ännu inte deltar i modellen.
Organisationer och fria aktörer kan beviljas bidrag av Kulturrådet. De flesta bidrag går att söka under en begränsad ansökningsperiod. En ansökningsperiod öppnar fyra veckor innan sista ansökningsdatum. Läs mer om ansökningstider under respektive bidrag.
Mer information
Stöd hos Kulturrådet
-
Servicebidrag
Länsstyrelse eller region
Bidrag
Du som är näringsidkare i glesbygd med försäljningsställe för dagligvaror eller drivmedel kan beviljas stöd för att landsbygden ska kunna upprätthålla tillgång till servicefunktioner. Bidrag beviljas endast om det finns särskilda skäl och andra åtgärder har prövats, men inte visat sig vara ändamålsenliga.
Läs mer
Bidrag får beviljas med högst 250 000 kronor per år till samma mottagare. Bidrag som avser dagligvarubutiker med ett väl utbyggt utbud av grundläggande servicefunktioner, eller som av servicestrategiska skäl bedöms som betydelsefulla, får dock utsträckas till högst 300 000 kronor per år. Bidrag lämnas för sammanlagt högst tre år.
Stöd får lämnas endast om kommunen har planerat varuförsörjningen på ett sådant sätt att behovet av stöd kan bedömas. Stödet får inte otillbörligt gynna en viss näringsidkare.
Mer information
Regional finansering
-
Särskilt driftstöd till dagligvarubutiker i sårbara och utsatta lägen
Länsstyrelse eller region
Bidrag
Stödet är ett kompletterande långsiktigt stöd till små dagligvarubutiker i särskilt utsatta glesbygder där förutsättningarna är begränsade, för att kommersiella aktörer ska kunna bidra till att skapa en god tillgång till kommersiell service.
Läs mer
Särskilt driftstöd kan ges till ägaren av ett försäljningsställe som har ett mångsidigt utbud av dagligvaror och uppfyller vissa krav. Särskilt driftstöd lämnas med högst 300 000 kronor per år och försäljningsställe. Frågan om stöd ska prövas för varje år.
Mer information
Särskilt driftstöd hos Tillväxtverket.
-
Bidrag till miljöprojekt i Östersjöområdet (BSAP-Fonden)
NEFCO
Bidrag
BSAP Fonden förvaltas av NEFCO och Nordiska Investeringsbanken (NIB). Fonden ger bidrag för tekniskt stöd till projekt som stöder genomförandet av HELCOM: s Baltic Sea Action Plan (BSAP). Syftet med BSAP är att hjälpa till att återställa den ekologiska statusen i Östersjön.
Läs mer
Berättigade till finansiering genom fonden är både offentliga och privata enheter som verkar inom jordbruks- och avloppsreningssektorer och de som arbetar för att minska miljöfarligt avfall i Östersjöns avrinningsområde.
Fonden ger bidrag finansiering för följande:
- tekniskt bistånd för institutionellt stöd, det vill säga utbildning och stöd som behövs för projektförberedelser, utveckling och genomförande
- förbättra effektiviteten och kvaliteten i genomförandet av projektet genom, till exempel, stöder förvärv av utrustning för demonstrationsändamål.
Mer information
Fonden BSAP
-
Bidrag till utveckling av affärsidéer (SMF-instrumentet)
Tillväxtverket
Bidrag
Horisont 2020 erbjuder SMF instrumentet, utformat för små och medelstora företag. Det riktar sig till innovativa företag med internationella ambitioner, som vill utveckla sina affärsidéer.
Läs mer
SMF instrumentet ger företaget stöd hela vägen från affärsidé till kommersialisering i tre olika faser:
Fas 1: Koncept och genomförbarhetsbedömning Små och medelstora företag kommer att få stöd till att göra ett koncepttest. Bidraget är 50 000 €.
Fas 2: Forskning och utveckling, demonstration och marknadsintroduktion. Här stödjs forskning och utveckling med särskild inriktning på demonstrationsverksamhet samt marknadsintroduktion. Bidraget är 500 000- 2,5 miljoner €.
Fas 3: Kommersialisering. Här erbjuds ingen direkt finansiering i form av bidrag, men den har ändå som målsättning att underlätta tillgången till privat kapital och nyskapande miljöer för de små och medelstora företagen.
Mer information
SMF instrumentet hos EU-kommissionen
-
Lokala servicelösningar
Tillväxtverket
Bidrag
Stöd kan beviljas till projekt för att testa och utveckla lösningar för lokal kommersiell service. Det kan även avse metodutveckling och förstudier. En ansökan om stöd ska omfatta minst ett av följande serviceslag: dagligvaror, drivmedel, post, apotek, betaltjänster.
Läs mer
Exempel på insatser kan vara samordning av serviceslag inom och mellan kommersiell och icke kommersiell service, hållbara lokalt anpassade lösningar eller att skapa attraktiva mötesplatser.
Mer information
Olika stöd till service hos Tillväxtverket.
-
Transportbidrag
Tillväxtverket
Bidrag
Förädlar du produkter i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland eller Västernorrland? Då kan transportbidraget lindra de nackdelar du har på grund av långa avstånd.
Läs mer
Transportbidraget vänder sig till tillverkningsindustrin i de fyra nordligaste länen. Det kan sökas för
- Uttransporter av hel- och halvfabrikat som har genomgått en betydande bearbetning. Vissa varor är dock undantagna.
- Intransporter av råvaror och halvfabrikat som har genomgått en betydande bearbetning i stödområdet. Endast vissa näringsgrenar är godkända för transportbidrag.
Transporten ska vara längre än 401 km och ske på järnväg, i yrkesmässig trafik på väg eller till sjöss.
Mer information
Transportbidrag hos Tillväxtverket
-
Regionalt bidrag för företagsutveckling
Tillväxtverket
Bidrag
Privatägda små och medelstora företag som vill starta, utvecklas och växa kan söka regionala bidrag om de har svårt att hitta eller få finansiering på den privata marknaden.
Läs mer
Företaget kan få regionalt bidrag för företagsutveckling till allt ifrån större investeringar i exempelvis maskiner och byggnader till mindre belopp för konsulttjänster, produktutveckling eller deltagande i mässor.
Bidragen är baserade på procentsatser av de godkända kostnaderna. I de flesta fall är bidraget maximalt 10 till 35 procent men för vissa typer av stöd kan det bli betydligt mer.
Syftet med de regionala företagsstöden är att stärka och utveckla företagets konkurrenskraft och på det sättet stärka och utveckla näringslivet på orten.
Möjligheterna till stöd är olika, och beror på var i landet företaget finns och vad företaget gör.
Mer information
Regionala företagsstöden hos Tillväxtverket
-
Regionalt investeringsstöd
Tillväxtverket
Bidrag
Ska du starta ett nytt företag eller behöver ditt företag investera? Regionalt investeringsstöd kan delfinansiera investeringar eller lönekostnader i delar av landet.
Läs mer
Regionalt investeringsstöd kan ges för investeringar i till exempel byggnader och maskiner samt till lönekostnader till följd av en investering.
En förutsättning för att stöd ska beviljas är att det får betydelse för näringslivets utveckling i regionen, eller på annat vis har särskilt betydelse för den regionala utvecklingen.
Stödområderna omfattar hela Norrbotten, Västerbotten, Västernorrlands, Jämtlands och Dalarnas län i sin helhet, med undantag för tätorterna Luleå, Umeå, Sundsvall, Falun och Borlänge.
I stödområderna ingår dessutom följande kommuner:
- Ockelbo, Ovanåker, Nordanstig, Ljusdal, Söderhamn, Bollnäs och Hudiksvall i Gävleborgs län,
- Dals-Ed, Färgelanda, Bengtsfors, Mellerud och Åmål i Västra Götalands län,
- Eda, Torsby, Storfors, Munkfors, Årjäng, Sunne, Filipstad, Hagfors, Arvika och Säffle i Värmlands län.
Mer information
Regionalt investeringsstöd