Avregistrera den ekonomiska föreningen

Sidan blev senast uppdaterad:

När ni har överfört verksamheten till aktiebolaget och om föreningen inte längre ska bedriva någon verksamhet, kan föreningen likvideras och avregistreras.

När det är dags att ombilda föreningen till aktiebolag ska ni se till att bolaget är registrerat för allt som behövs, till exempel för F-skatt, som arbetsgivare och för moms. Så här startar och registrerar du aktiebolag

Till sidans topp

Avregistrera

När verksamheten i föreningen är överförd till aktiebolaget kan föreningen träda i likvidation. Det är likvidatorn som avregistrerar föreningen hos Bolagsverket. Föreningen avregistreras samtidigt automatiskt för F-skatt, moms och som arbetsgivare till Skatteverket.
Läs mer om hur likvidationen går till

Till sidans topp

Avregistrera till Skatteverket

Ibland ska föreningen avregistreras för exempelvis moms hos Skatteverket innan den träder i likvidation. När du avregistrerar föreningen hos Skatteverket avregistreras den inte automatiskt till Bolagsverket. Likvidatorn måste alltså avregistrera föreningen även hos Bolagsverket.

F-skatt

När en förening träder i likvidation avregistreras verksamheten hos Skatteverket. Men om föreningen upphört med verksamheten redan före likvidationen, ska du anmäla till Skatteverket att föreningens godkännande för F-skatt ska återkallas.

Logga in för att återkalla godkännande av F-skatt

Moms

När en förening träder i likvidation avregistreras verksamheten hos Skatteverket. Men om föreningen upphört med verksamheten redan före likvidationen, ska du lämna anmälan till Skatteverket om avregistrering för moms när föreningen inte längre har någon momspliktig verksamhet.

Logga in för att avsluta momsregistrering 

Arbetsgivare

När en förening träder i likvidation avregistreras verksamheten hos Skatteverket. Men om föreningen upphört med verksamheten redan före likvidationen, ska du lämna anmälan till Skatteverket om avregistrering som arbetsgivare när föreningen inte längre betalar ut någon ersättning för utfört arbete.

Logga in för att avsluta arbetsgivarregistrering

Avregistrera via blankett

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsterna kan du använda pappersblanketter för att avregistrera föreningen från F-skatt, moms och som arbetsgivare. På Skatteverkets webbplats finns blanketten SKV 4639 och mer information

Till sidans topp

Skattekonto

Skattekontot påverkas inte av att verksamheten avregistreras hos Skatteverket.

Hjälpte den här informationen dig?

Berätta gärna mer om vad du tycker om sidan!

Fältet är obligatoriskt

Fältet är obligatoriskt

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp