Avregistrera aktiebolaget

Sidan blev senast uppdaterad:

När du har överfört verksamheten och om aktiebolaget inte längre ska bedriva någon verksamhet, kan bolaget likvideras och avregistreras.

När det är dags att ombilda ditt aktiebolag till enskild näringsverksamhet ska du se till att du är registrerad som enskild näringsidkare för allt som behövs, till exempel för F-skatt, som arbetsgivare och för moms. Så här startar du och registrerar din enskilda näringsverksamhet

Till sidans topp

Avregistrera

När du fört över verksamheten i aktiebolaget till din enskilda näringsverksamhet kan aktiebolaget träda i likvidation. Det är likvidatorn som avregistrerar bolaget hos Bolagsverket. Bolaget avregistreras samtidigt automatiskt för F-skatt, moms och som arbetsgivare till Skatteverket. 

Bolagsverkets blanketter och information om hur likvidationen går till

Till sidans topp

Avregistrera till Skatteverket

Ibland ska verksamheten avregistreras för exempelvis moms hos Skatteverket innan avregistrering ska ske hos Bolagsverket.

När likvidatorn avregistrerar aktiebolaget hos Skatteverket avregistreras det inte automatiskt till Bolagsverket. Likvidatorn måste alltså avregistrera verksamheten även hos Bolagsverket.

F-skatt

När ett aktiebolag träder i likvidation avregistreras verksamheten hos Skatteverket. Men om bolaget upphört med verksamheten redan före likvidationen, ska likvidatorn anmäla till Skatteverket att bolagets godkännande för F-skatt ska återkallas.

Logga in för att återkalla godkännande av F-skatt

Moms

När ett aktiebolag träder i likvidation avregistreras verksamheten hos Skatteverket. Men om bolaget upphört med verksamheten redan före likvidationen, ska likvidatorn lämna anmälan till Skatteverket om avregistrering för moms när aktiebolaget inte längre har någon momspliktig verksamhet.

Logga in för att avsluta momsregistrering

Arbetsgivare

När ett aktiebolag träder i likvidation avregistreras verksamheten hos Skatteverket. Men om bolaget upphört med verksamheten redan före likvidationen, ska likvidatorn lämna anmälan till Skatteverket om avregistrering som arbetsgivare när bolaget inte längre betalar ut någon ersättning för utfört arbete.

Logga in för att avsluta arbetsgivarregistrering

Avregistrera via blankett

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsterna kan du använda pappersblankett för att avregistrera företaget från F-skatt, moms och som arbetsgivare. På Skatteverkets webbplats finns blanketten SKV 4639 och mer information 

Till sidans topp

Skattekonto

Skattekontot påverkas inte av att verksamheten avregistreras hos Skatteverket.

Mer om likvidation av aktiebolag

Likvidation av aktiebolag

Läs mer om hur du lägger aktiebolaget.

Hjälpte den här informationen dig?

Berätta gärna mer om vad du tycker om sidan!

Fältet är obligatoriskt

Fältet är obligatoriskt

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp