Så fungerar en enskild näringsverksamhet

Sidan blev senast uppdaterad:

Enskild näringsverksamhet är en företagsform där du som privatperson och ensam ägare driver och ansvarar för företaget. Det finns inte någon tydlig gräns mellan dig som ägare och företaget. En annan benämning på enskild näringsverksamhet är enskild firma...

Ingen juridisk person

En enskild näringsidkare är ingen juridisk person. Som organisationsnummer används företagarens personnummer. Det innebär att du som enskild näringsidkare personligen ansvarar för företagets alla förpliktelser, exempelvis skulder och ingångna avtal. Det är du som privatperson och inte företaget som till exempel hyr en lokal eller är part i en domstolsprocess. Det betyder också att du själv måste betala företagets skulder om inte pengarna i företaget räcker till. En del av den personliga risken kan du minska genom att teckna en företagsförsäkring.

Du kan ha anställda

En enskild näringsverksamhet kan ha anställda. När du anställer första gången ska du registrera dig som arbetsgivare hos Skatteverket.

Du kan ha flera verksamheter

Enskilda näringsidkare behöver i de flesta fall inte ha en revisor men alla enskilda näringsidkare är bokföringsskyldiga. Du kan ha flera verksamheter i en enskild näringsverksamhet. De olika verksamheterna kan inte redovisas och beskattas var för sig eftersom de räknas som en och samma näringsverksamhet.

Frågor och svar

I verksamt.se:s FAQ hittar du svar på vanliga frågor om att starta enskild näringsverksamhet

Jämför olika företagsformer

Tabellen Välj företagsform (pdf) från broschyren Starta företag ger dig en översikt över de vanligaste företagsformerna.

Jämför olika företagsformer i tabellen

Mer om enskild näringsverksamhet

Registrera företaget

Du ansöker om att bli godkänd för F-skatt samt arbetsgivar- och momsregistrerar verksamheten i vår e-tjänst.

Skatter och avgifter

När du bedriver enskild näringsverksamhet är det vinsten du skattar för.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp