Stipendier

Sidan blev senast uppdaterad:

Det finns tusentals stiftelser, fonder, kommuner, företag och organisationer som delar ut stipendier till dig som är journalist eller författare.

I Länsstyrelsernas databas kan du leta upp stiftelser som delar ut stipendier som kan passa för dig. Databasen är gratis till skillnad från flera andra stipendieguider på internet.

Sök stiftelser i Länsstyrelsernas databas

Skatt eller inte

Grundregeln är att stipendier är skattefria så länge de inte är en ersättning för något arbete du gör för den som har bekostat stipendiet. Att skriva en stipendierapport räknas inte som arbete.

De stipendier som löper under en längre tid, mer än två år, är som regel skattepliktiga. Är du osäker kan du läsa mer på Skatteverkets webbplats.

Läs mer om stipendier på Skatteverkets webbplats

Organisationer som delar ut stipendier

Sveriges Författarförbund

Sveriges Författarförbund har två former av stipendier. Dels traditionella med ekonomiskt stöd, dels sådana som låter stipendiaten bo gratis eller starkt subventionerat i olika författarhus runt om i världen.

Sveriges Författarförbunds stipendier

Sveriges Författarfond

I Författarfonden samlas en del av de pengar som betalas ut när en bok lånas på ett bibliotek. Här kan författare, översättare, kulturjournalister och dramatiker söka stipendier och bidrag.

Sveriges Författarfond

Svenska Institutet

Svenska Institutet har en rad stipendier, i första hand för den som vill resa utomlands och studera. En del stipendier är inriktade på kultursektorn. Svenska Institutet har också ett antal gästhem där författare kan få bo.

Svenska Institutet

Publicistklubben

Hiertanämnden delar främst ut stipendier till Publicistklubbens medlemmar. Stipendierna kan sökas av journalister, författare och andra publicister.

Publicistklubbens stipendier

Svenska Journalistförbundet

Hos Svenska Journalistförbundet kan du söka många olika stipendier, både för att lära dig ett språk, träna dig att skriva bättre eller något annat som du behöver i din roll som skribent.

Svenska Journalistförbundets stipendier

Läromedelsförfattarna

Du som skriver läromedel eller kurslitteratur kan söka stipendier från Läromedelsförfattarna.

Läromedelsförfattarnas stipendier

Lars Salvius-föreningen

Lars Salvius-föreningen delar ut stipendier till författare, översättare och utgivare vilkas verk kopierats och använts vid högskolor och universitet.

Lars Salvius-föreningens stipendier

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp