Arbeta som frilansjournalist

Sidan blev senast uppdaterad:

Frilansjournalisterna är en betydande del av mediebranschen, och många av dem jobbar självständigt i egna företag. Vanliga uppdrag för frilansjournalister är att skriva artiklar för magasin, fack- och branschtidningar.

En del provar på att frilansa som journalist på deltid först. Du kanske säljer några artiklar parallellt med att du har ett annat jobb. Eller så vill du lämna en anställning som journalist och börja frilansa. Så fort du bestämmer dig för att bli frilansjournalist på heltid ställs du inför några viktiga val.

Till sidans topp

Din inriktning

Det krävs planering, kunskap och hårt arbete om du vill lyckas som frilansjournalist. Fundera över vilka ämnen du är bra på – specialkompetens efterfrågas oftast. Prata med andra frilansare, kontakta branschorganisationer och ta reda på vilka medier som finns inom dina specialområden.

Ju mer du vet om branschen och dess ekonomiska villkor, desto effektivare blir du när du väl har kommit igång på allvar. Försök att få en erfaren frilansjournalist som mentor som du kan rådfråga när det behövs.

Till sidans topp

Lokal eller jobba hemma

Att hyra en plats i en frilansgrupp ger social gemenskap och ofta en del uppdrag. Dessutom får du en massa erfarenhet från kollegorna på köpet.

Det finns många frilansgrupper runt om i landet. Det vanligaste är att några journalister har gått samman för att hyra en lokal. Men även medieföretag hyr ut frilansplatser.

Hyr du lokal får du dra av hela kostnaden. Om du sitter hemma och jobbar får du göra ett schablonavdrag. Kontakta Skatteverket för mer information.

Till sidans topp

Ditt namn är ditt varumärke

Som frilansare är du ditt eget varumärke och det är därför väldigt viktigt att du lägger ner tid på marknadsföring. Det är viktigt för att göra ditt namn känt så att du kan få uppdrag men även för att utveckla ditt personliga nätverk.

En egen webbplats kan vara bra som marknadsföringskanal, både för att presentera dig själv och för att lägga ut artiklar du har skrivit. Med sociala medier kan du också göra dig ett namn, exempelvis genom en blogg eller med hjälp av Facebook.

Se till att använda och utveckla ditt personliga nätverk. Känner du några journalister så prata med dem om att du är på gång. Ett bra sätt att få kontakter är att gå med i någon medie- eller journalistorganisation. De ordnar konferenser, mingel och kurser om alltifrån att sälja artiklar till pressetik. Journalistförbundet har till exempel en egen frilanssektion.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp