Arbeta som frilansjournalist

Sidan blev senast uppdaterad:

Frilansjournalisterna är en betydande del av mediebranschen, och många av dem jobbar självständigt i egna företag. Vanliga uppdrag för frilansjournalister är att skriva artiklar för magasin, fack- och branschtidningar.

En del provar på att frilansa som journalist på deltid först. Du kanske säljer några artiklar parallellt med att du har ett annat jobb. Eller så vill du lämna en anställning som journalist och börja frilansa. Så fort du bestämmer dig för att bli frilansjournalist på heltid ställs du inför några viktiga val.

Din inriktning

Det krävs planering, kunskap och hårt arbete om du vill lyckas som frilansjournalist. Fundera över vilka ämnen du är bra på – specialkompetens efterfrågas oftast. Prata med andra frilansare, kontakta branschorganisationer och ta reda på vilka medier som finns inom dina specialområden.

Ju mer du vet om branschen och dess ekonomiska villkor, desto effektivare blir du när du väl har kommit igång på allvar. Försök att få en erfaren frilansjournalist som mentor som du kan rådfråga när det behövs.

Lokal eller jobba hemma

Att hyra en plats i en frilansgrupp ger social gemenskap och ofta en del uppdrag. Dessutom får du en massa erfarenhet från kollegorna på köpet.

Det finns många frilansgrupper runt om i landet. Det vanligaste är att några journalister har gått samman för att hyra en lokal. Men även medieföretag hyr ut frilansplatser.

Beroende på vilken företagsform du har och vad du har för lokal gäller speciella regler och du har olika möjligheter till att göra avdrag. Hyr du lokal får du dra av hela kostnaden i ditt företag. Om du sitter hemma och jobbar minst 800 timmar om året får du till exempel göra ett schablonavdrag om du har en enskild firma. Om du jobbat i en speciellt inrättad del i din bostad kan du däremot göra avdrag för dina faktiska kostnader. 

Läs mer om lokalkostnader hos Skatteverket

Ditt namn är ditt varumärke

Som frilansare är du ditt eget varumärke och det är därför väldigt viktigt att du lägger ner tid på marknadsföring. Det är viktigt för att göra ditt namn och företagsnamn känt så att du kan få uppdrag, men även för att utveckla ditt personliga nätverk.

En egen webbplats kan vara bra som marknadsföringskanal, både för att presentera dig själv och för att lägga ut artiklar du har skrivit. Med sociala medier kan du också göra dig ett namn, exempelvis genom en blogg eller andra kanaler.

Se till att använda och utveckla ditt personliga nätverk. Känner du några journalister så prata med dem om att du är på gång. Ett bra sätt att få kontakter är att gå med i någon medie- eller journalistorganisation. De ordnar konferenser, mingel och kurser om alltifrån att sälja artiklar till pressetik. Journalistförbundet har till exempel en egen frilanssektion. 

Journalistförbundet

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp