Journalist

Sidan blev senast uppdaterad:

Du som vill försörja dig som frilansjournalist får oftast jobba självständigt och på uppdrag där specialkompetens inom ett område efterfrågas.

Frilansjournalisterna är en betydande del av mediebranschen, och många av dem jobbar självständigt i egna företag. Vanliga uppdrag för frilansjournalister är att skriva artiklar för magasin, fack- och branschtidningar.

Arbeta som frilansjournalist

Det finns tusentals tidningar, magasin och webbtidningar att jobba åt. Det mesta av innehållet görs av fast anställda. Om de köper in frilansartiklar brukar det vara fackartiklar.

Frilansjournalistens kunder

Det finns en del viktiga saker att tänka på när man försöker sälja in artiklar. Vi har sammanställt tolv steg som ökar dina chanser att få nya uppdrag.

Så säljer du artiklar

Affärsplan

När du har en idé om vad ditt företag ska erbjuda för tjänster bör du skapa en affärsplan där du listar din affärsidé, potentiella kunder eller konkurrenter, marknadsföring och försäljning, organisationsform och allt som hör starten till.

Så skapar du en affärsplan

Välj företagsform

Vilken företagsform du bör välja beror på vad du ska syssla med och dina förutsättningar, till exempel om du ska starta ensam eller om ni är flera.

Här får du vägledning om vilken företagsform som passar dig

Försäkringar

När du startar företag bör du se över vilka försäkringar du behöver.

Försäkringar för företagare

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp