Sälja böcker

Sidan blev senast uppdaterad:

Det finns mycket du måste tänka på för att nå ut med dina böcker. För det första ska du bestämma bokens F-pris eller Förlagspris. Viktigt är också kontakter med bokhandlare, bibliotek och bokklubbar.

F-priset är det pris ditt bokförlag säljer boken till återförsäljare för, exklusive moms. Hur stort det blir styrs av dina kostnader och dina förväntade intäkter. Var beredd på att många bokhandlare vill ha rabatt på F-priset med upp till 20 procent.

Streckkod (EAN)

European Article Number är ett världsomspännande nummersystem för att märka varor. Många bokhandlare kräver att en bok har EAN-nummer för att sälja den. En streckkod kan du ta fram själv med rätt program eller låta ett företag göra det mot en kostnad. Du måste ha ett ISBN-nummer till boken innan du köper streckkoden eftersom det läggs in i streckkoden.

Bokhandel

Det finns 100-tals bokhandlare i Sverige. Här hittar du dem:

En viktig del är att komma med i branschtidningen Svensk Bokhandels kataloger över nya böcker. Den ligger till grund för många bokhandlares inköp. Katalogen kommer ut tre gånger per år.

Internetbokhandel

I dag köper allt fler sina böcker via internet. Vissa internetbokhandlare kan även lagerhålla böckerna. Svensk Bokhandel har nyheter om vad som händer i bokbranschen.

Läs om bokhandelsbranschen hos Svensk Bokhandel

Bokhandelns bokningssystem

Bokhandlarnas mest heltäckande databokningssystem heter Bokinfo (tidigare Bokrondellen). Du kan själv lägga in dina titlar där mot en mindre kostnad. Om du finns i Bokinfo kan alla få tag på dina böcker och du kan fokusera på att försöka få recensioner, intervjuer och annat som gör att bokhandlare med flera får upp ögonen för din bok.

Bokhandlarnas bokningssystem Bokinfo

Kommissionsavtal

Många bokhandlare vill ta in böcker på kommission. Det betyder att de inte vill ta den ekonomiska risken att köpa in böcker för att sedan inte få dem sålda. Ska böckerna säljas på kommission bör du skriva ett avtal med den aktuella bokhandeln.

Avtalet ska reglera vilken bok som ska säljas, F-priset, försäljningspris, betalningstid, när de osålda böckerna ska återlämnas, marknadsföring, vem som står för böcker som går sönder eller blir stulna med mera.

Egen säljare

Att sälja kan vara både tidskrävande och svårt. Ett sätt är att låta ett proffs göra det. Du kan anlita en säljare som jobbar på provision.

Om du känner fler som har egna förlag, försök att sälja in böcker genomensamt till bokhandlare genom att dela på en försäljare.

Bokklubbar

Det finns en mängd större och mindre bokklubbar där du kan sälja dina böcker – vissa är nischade, andra inte. Svensk Bokhandel har en lista över bokklubbar. 

Svensk Bokhandels lista över bokklubbar

Bibliotek

Bibliotekstjänst, BTJ, är den klassiska kanalen för att få in böcker på biblioteken i Sverige. BTJ recenserar många av de böcker som ges ut. Biblioteken beställer centralt från BTJ till sina bibliotek.

Bibliotekstjänst, BTJ

Egen försäljning

Smidigast är att sälja via nätet.

Hos Bokinfo kan du få hjälp med att komma igång med e-handel.

Om du säljer böcker på mässor eller vid andra tillfällen är det viktigt att du kan ge kvitto.

Bokmässor

På bokmässor kan du sälja böcker, knyta viktiga kontakter, sälja in böcker till organisationer och distributörer.

Du kan gå ihop med andra små förlag och dela på en plats på en bokmässa.

Den största mötesplatsen för bokbranschen i Sverige är Bokmässan i Göteborg, också känd som Bok och Bibliotek, och äger rum i september.

Bokmässan i Göteborg

Sälja till utlandet

Det finns internationella bokagenter som du kan anlita för att hitta distributörer i utlandet. Sök på internet eller titta på Svensk Bokhandels lista över agenter.

Om du säljer till en kund utomlands är grundregeln att du inte behöver lägga på någon moms. Men det finns ett undantag. Om köparen bor i EU och inte har ett giltigt momsregistreringsnummer (VAT-nummer) ska du lägga på moms.

Göra affärer med Europa

EU-webbplatsen Ditt Europa ger dig praktiska råd när du vill göra affärer i Europa. Där kan du läsa vilka lagar, regler, bolagsformer med mera som gäller i respektive land.

Besök EU-webbplatsen Ditt Europa

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp