Hur ska boken ges ut?
Sidan blev senast uppdaterad:Traditionellt har de flesta böcker, framför allt skönlitterära, varit inbundna. Inbundna böcker är nästan alltid dyrast, både att producera och att köpa.
Det är billigare att trycka:
- Kartonnage. En bok med hård pärm, men en lite enklare variant än inbunden. Omslagstrycket är ofta direkt på pärmen.
- Häftad. Mjuk pärm där sidorna häftas ihop i ryggen.
- Pocket. Mjuk pärm. Allt populärare. Billig, ofta med lägre kvalitet på papperet.
När du ska trycka är det viktigt att du tar in offerter från olika tryckerier så att du får en bra prisbild. Din budget avgör sedan hur boken trycks.
Print-on-demand
Print-on-demand är det billigaste sättet om du vill göra en mindre upplaga. Då kopieras boken, det vill säga det handlar inte om traditionell tryckning.
Är du osäker på hur mycket boken kommer att sälja kan det vara en god idé att först använda print-on-demand. Säljer boken bra kan du sedan skriva ut fler exemplar med print-on-demand eller trycka med traditionellt offsettryck.
Om du använder print-on-demand kan du hålla nere lagerkostnader. Boken kan uppdateras enklare och snabbare eftersom det är en kortare produktionsprocess.
E-bok
E-bok (elektronisk bok) är en bok i digitalt format som kan läsas på en dator, läsplatta, surfplatta, mobiltelefon eller handdator. Ibland kan det finnas extramaterial som inte finns med i den tryckta boken.
Det finns flera företag med inriktning på distribution och spridning av e-böcker.
Ljudbok och talbok
En ljudbok eller MP3-bok är en bok som har lästs in till en ljudfil. Det finns flera distributörer av ljudböcker. Vissa har kompletta tjänster, inklusive produktion, för dig om du vill ge ut en ljudbok.
Ger du ut en ljudbok som baseras på en bok som någon annan har rättigheterna till måste du ha ett avtal. Författarförbundets mönsteravtal är lämpligt.
En talbok är i princip samma sak som en ljudbok men den är inläst för funktionshindrade och sprids inte med vinstintresse. Talböcker ges ut av Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.
Myndigheten för tillgängliga medier, MTM
Pliktexemplar
Enligt Lagen om pliktexemplar ska de sju universitetsbiblioteken i landet erhålla varsitt gratis exemplar av böcker som trycks i Sverige, om upplagan är mer än 30 exemplar. Färre än 30 exemplar ger leveransplikt på två exemplar.
Enligt lag är tryckerierna ansvariga för att skicka in pliktexemplar av det de framställer, så du som förläggare behöver inte själv skicka in böcker om boken är tryckt i Sverige.
Trycker du utomlands är det du som själv som måste skicka in pliktexemplaren. Kontakta Kungliga biblioteket om du vill veta mer.
Ansvarig: Tillväxtverket