Ge ut böcker
Sidan blev senast uppdaterad:Den som vill ge ut egna eller andras böcker kan försöka få ut dem via ett förlag eller starta ett eget förlag.
Är det din egen bok du ska ge ut kan du börja med att kontakta några etablerade förlag. Är de inte intresserade kan du antingen ge ut boken på egen hand eller betala ett förlag för formgivning, tryck och viss distribution.
Starta eget förlag
Vill du i första hand ge ut andras böcker ska du satsa på ett eget förlag. Grunden i all förlagsverksamhet är att teckna avtal mellan författaren och förlaget så tidigt som möjligt. Helst innan den första bokstaven ens har skrivits.
Svenska Förläggareföreningen är de svenska bokförlagens branschorganisation. På deras webbplats finns mycket information om bokbranschen samlad. Nordiska oberoende förlags förening, NOFF är en intresseförening för de mindre oberoende bokförlagen i Norden. Där kan du bli medlem när du gett ut en bok. De kan ge viss rådgivning kring att starta förlag.
Nordiska oberoende förlags förening, NOFF
På Författarförbundets webbplats kan du sedan ladda ned deras mönsteravtal för böcker. Där kan du se vad ett avtal bör innehålla och vilka ersättningsnivåer som är rimliga.
Formgivning
En formgivare kan du hitta på flera sätt. Illustratörscentrum har en förmedling där det finns många formgivare. I Frilanskatalogen som drivs av Journalistförbundet finns också många frilansare som formger böcker.
Illustratörcentrums förmedling
Formger du själv är det en rad begrepp och saker som måste klaras ut i god tid. När du har valt tryckeri är det enklast att du diskuterar upplägg med dem eftersom formen och formatet också styr priset.
Innan du börjar formge i detalj bör du ha tänkt igenom följande:
- Formatet. Ska det vara en liten behändig bok eller en coffee table-book? Formatet hänger också ihop med själva omfånget, antalet sidor.
- Utfallet. Utrymmet mellan arbetsytan och papperskanten kallas utfall. Det kan vara olika utfall i inlagan (insidorna som är paginerade) och omslaget. Tryckeriet hjälper dig med att ta fram lämpligt utfall och bestämma papperskvalitet.
- Färgtryck. Ska det vara fyrfärg i hela boken eller bara på omslaget? Eller inte alls?
- ISBN-nummer. Det är en unik kod som anger vad det är för bok. ISBN ger inget upphovsrättsligt eller annat juridiskt skydd. Du ansöker om ISBN-nummer på Kungliga bibliotekets webbplats.
Ansök om ISBN-nummer hos Kungliga biblioteket
Illustrationer och foto
Om du ska ha foton eller illustrationer i din bok kan du via organisationen Svenska Tecknare komma i kontakt med professionella illustratörer. Oavsett vilken illustratör du väljer är det viktigt att du skriver ett avtal. Använd gärna det ramavtal som finns mellan Svenska Tecknare och Förläggareföreningen. Du kan även kontakta Bildupphovsrätt i Sverige för rådgivning.
Organisationen Svenska tecknare
Organisationen Bildupphovsrätt i Sverige
Har du inga egna foton är det enklast att köpa foton från en bildbyrå. Det är som regel också billigare än att anlita en fotograf. Bildbyråer hittar du genom Bildleverantörernas förening. Fotografer hittar du antingen via Svenska Fotografers Förbund eller i Journalistförbundets frilanskatalog. På nätet finns budgetbilder att köpa från ett antal leverantörer.
Det finns flera olika ram- och standardavtal beroende på vilken typ av foton det är och vilken organisation du väljer. Här finns olika avtal:
- Svenska Fotografers Förbund har bland annat olika avtal för författarporträtt, fotoböcker och fotoillustrationer i böcker.
- Svenska Journalistförbundet har rekommendationer och avtalsmallar för den som anlitar fotografer.
- Bildleverantörernas Förening har både mallar och standardavtal.
Ge ut en översättning
Kontakta bokförlaget som tidigare har gett ut boken på originalspråket samt författaren som har skrivit boken om denne är i livet. Ta reda på vem som har rättigheterna till verket.
Upprätta ett avtal som ger dig rättigheter att ge ut en översättning av verket.
Översättare kan du anlita via Översättarcentrum, Författarförbundet eller FAT, Föreningen auktoriserade translatorer. Skriv ett avtal med översättaren tidigt. Det finns ramavtal mellan Svenska Förläggareföreningen och Sveriges Författarförbund.
Föreningen auktoriserade translatorer, FAT
Lär dig mer
Det finns kurser i förlagskunskap på universitet och högskolor. Vill du inte gå en längre utbildning finns det kvälls- eller kortkurs på studieförbund och folkhögskolor. Förlagsklubben ordnar också en rad kortkurser.
Ansvarig: Tillväxtverket