Försörja sig som författare

Sidan blev senast uppdaterad:

Som författare kan det vara svårt att försörja sig helt på sitt skrivande men det finns sätt att få in extra inkomst. Du kan till exempel hålla föreläsningar och skrivarkurser men också ansöka om stöd eller stipendier.

Författarcentrum arrangerar författarbesök i skolor, på bibliotek och kulturföreningar med mera. Se till att komma med i Författarcentrums bokningsdatabas av författare. Det är Sveriges största.

Du kan även själv kontakta skolor, kulturföreningar, företag och andra och erbjuda dem en föreläsning eller ett författarbesök. På Författarcentrums webbplats finns rekommenderade miniarvoden.

Författarcentrum

Skrivkurser

Det finns en mängd skrivkurser där det behövs lärare. Många av lärarna är författare. Kontakta folkhögskolor, studieförbund och andra utbildningsanordnare om du är intresserad. Självklart kan du också starta kurser i egen regi. 

På Författarförbundets webbplats finns fler råd för dig som ska debutera som författare eller översättare. 

Författarförbundet

Sälj dina böcker

Direktförsäljning av dina böcker i samband med att du håller kurs, föreläsning eller är på författarbesök är en effektiv säljkanal som du inte bör missa. Var noga med att ge dina kunder ordentliga kvitton. Du kan också sälja dina böcker via en egen webbplats.

Tror du att din bok har en potentiell publik utomlands kan du kontakta internationella bokagenter som kan sprida dina böcker i utlandet. Svensk bokhandel har en lista på agenter.

Svensk bokhandel

Stipendier och bidrag

Som författare är det vanligt att söka stipendier för att finansiera sitt skrivande. Både i bokform och på webben finns sammanställningar av sökbara stipendier. Dagstidningar och olika magasin har också regelbundet artiklar i ämnet. Det finns massor av stiftelser, fonder, kommuner, företag och organisationer som delar ut stipendier till dig som är journalist eller författare.

Stipendier för dig som skriver

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp