Försörja sig som författare

Sidan blev senast uppdaterad:

Som författare bör dina huvudsakliga inkomster komma från bokförsäljningen. Men det finns också andra inkomstkällor. Du kan föreläsa på skolor och bibliotek eller hålla skrivkurser.

Författarcentrum arrangerar författarbesök i skolor, på bibliotek och kulturföreningar med mera. Se till att komma med i Författarcentrums bokningsdatabas av författare. Det är Sveriges största.

Du kan även själv kontakta skolor, kulturföreningar, företag och andra och erbjuda dem en föreläsning eller ett författarbesök. På Författarcentrums webbplats finns rekommenderade miniarvoden.

Läs mer på Författarcentrum

Till sidans topp

Skrivkurser

Det finns en mängd skrivkurser där det behövs lärare. Många av lärarna är författare. Kontakta folkhögskolor, studieförbund och andra utbildningsanordnare om du är intresserad. Självklart kan du också starta kurser i egen regi.

Till sidans topp

Sälj dina böcker

Direktförsäljning av dina böcker i samband med att du håller kurs, föreläsning eller är på författarbesök är en effektiv säljkanal som du inte bör missa. Var noga med att ge dina kunder ordentliga kvitton. Du kan också sälja dina böcker via en egen webbplats.

Tror du att din bok har en potentiell publik utomlands kan du kontakta internationella bokagenter som kan sprida dina böcker i utlandet. Svensk bokhandel har en lista på agenter.

Läs mer på Svensk bokhandel

Till sidans topp

Stipendier och bidrag

Som författare är det vanligt att söka stipendier för att finansiera sitt skrivande. Både i bokform och på webben finns sammanställningar av sökbara stipendier. Dagstidningar och olika magasin har också regelbundet artiklar i ämnet. Det finns massor av stiftelser, fonder, kommuner, företag och organisationer som delar ut stipendier till dig som är journalist eller författare.

Läs mer under Stipendier

Hjälpte den här informationen dig?

Berätta gärna mer om vad du tycker om sidan!

Fältet är obligatoriskt

Fältet är obligatoriskt

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp