Författare eller förläggare

Sidan blev senast uppdaterad:

Du som funderar på att ge ut en bok tänker kanske i första hand på att skicka manus till ett etablerat förlag. Alternativ kan vara att starta ett eget förlag eller att ge ut e-böcker.

Som författare bör dina huvudsakliga inkomster komma från bokförsäljningen. Men det finns också andra inkomstkällor. Du kan föreläsa på skolor och bibliotek eller hålla skrivkurser.

Läs mer under Försörja sig som författare

Den som vill ge ut egna och andras böcker kan försöka få ut dem via ett förlag eller starta ett eget förlag.

Läs mer under Ge ut böcker

Traditionellt har de flesta böcker, framför allt skönlitterära, varit inbundna.  Inbundna böcker är oftast dyrast, både att producera och att köpa. Vill du ha tips på billigare sätt att ge ut dina böcker?

Läs mer under Hur ska boken ges ut?

Det finns mycket du måste tänka på för att nå ut med dina böcker. För det första ska du bestämma bokens F-pris eller Förlagspris, det vill säga det pris som förlaget tar ut av bokhandlare och andra återförsäljare. Viktigt är också kontakter med bokhandlare, bibliotek och bokklubbar samt marknadsföring.

Läs mer under Sälja böcker

Hur mycket du ska få i ersättning från förlaget för din bok bestäms av två saker. Dels av avtalet du har tecknat med förlaget, dels hur mycket boken säljer. Det sistnämnda gäller främst för författare som har ett avtal med provision, så kallat royaltyavtal.

Läs mer under Arvode och avtal

När en bok eller annat upphovsrättsskyddat verk kopieras, lånas ut eller används på annat sätt, finns olika avtal som reglerar upphovsrättsersättningen.

Läs mer under Upphovsrättsersättningar

Till sidans topp

Affärsplan

När du har en idé om vad ditt företag ska erbjuda för tjänster bör du skapa en affärsplan där du listar din affärsidé, potentiella kunder eller konkurrenter, marknadsföring och försäljning, organisationsform och allt som hör starten till.

Läs mer och skapa en affärsplan

Till sidans topp

Välj företagsform

Vilken företagsform du bör välja beror på vad du ska syssla med och dina förutsättningar, till exempel om du ska starta ensam eller om ni är flera.

Här får du vägledning om vilken företagsform som passar dig

Till sidans topp

Försäkringar

När du startar företag bör du se över vilka försäkringar du behöver.

Läs mer om försäkringar

Till sidans topp

Gå på Starta företag-dagen och ta hjälp av rådgivare

Ett bra sätt att skaffa information om företagsstarten är att gå på Starta företag-dagen som anordnas runtom i landet. Dagen är helt kostnadsfri och arrangeras av Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Patent- och Registreringsverket, Tillväxtverket, Skatteverket och Tullverket. 

Läs mer på Starta företag-dagen

Hitta rådgivare

Om du behöver diskutera din företagsstart med en rådgivare har du god hjälp av tjänsten Hitta rådgivare.
Gå till e-tjänsten Hitta rådgivare

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp