Författare eller förläggare

Sidan blev senast uppdaterad:

Du som funderar på att ge ut en bok tänker kanske i första hand på att skicka manus till ett etablerat förlag. Alternativ kan vara att starta ett eget förlag eller att ge ut e-böcker.

Som författare kan det vara svårt att försörja sig helt på sitt skrivande men det finns sätt att få in extra inkomst. På sidan "Försörja sig som författare" kan du läsa några av exemplen.

Försörja sig som författare

Den som vill ge ut egna och andras böcker kan försöka få ut dem via ett förlag eller starta ett eget förlag.

Ge ut böcker

Traditionellt har de flesta böcker, framför allt skönlitterära, varit inbundna. Inbundna böcker är oftast dyrast, både att producera och att köpa. Vill du ha tips på billigare sätt att ge ut dina böcker?

Hur ska boken ges ut?

Det finns mycket du måste tänka på för att nå ut med dina böcker. För det första ska du bestämma bokens F-pris eller Förlagspris, det vill säga det pris som förlaget tar ut av bokhandlare och andra återförsäljare. Viktigt är också kontakter med bokhandlare, bibliotek och bokklubbar samt marknadsföring.

Sälja böcker

Hur mycket du ska få i ersättning från förlaget för din bok bestäms av två saker. Dels av avtalet du har tecknat med förlaget, dels hur mycket boken säljer. Det sistnämnda gäller främst för författare som har ett avtal med provision, så kallat royaltyavtal.

Arvode och avtal inom förlagsbranschen

När en bok eller annat upphovsrättsskyddat verk kopieras, lånas ut eller används på annat sätt, finns olika avtal som reglerar upphovsrättsersättningen.

Upphovsrättsersättningar

Affärsplan

När du har en idé om vad ditt företag ska erbjuda för tjänster bör du skapa en affärsplan där du listar din affärsidé, potentiella kunder eller konkurrenter, marknadsföring och försäljning, organisationsform och allt som hör starten till.

Så skapar du en affärsplan

Välj företagsform

Vilken företagsform du bör välja beror på vad du ska syssla med och dina förutsättningar, till exempel om du ska starta ensam eller om ni är flera.

Här får du vägledning om vilken företagsform som passar dig

Försäkringar

När du startar företag bör du se över vilka försäkringar du behöver.

Försäkringar för företagare

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp