Text och litteratur

Sidan blev senast uppdaterad:

Vill du frilansa som journalist? Vill du ge ut dina egna eller andras böcker? I branschguiden för text och litteratur hittar du nyttig information och bra kontaktuppgifter.

Du som vill försörja dig som frilansjournalist får oftast jobba självständigt och på uppdrag där specialkompetens inom ett område efterfrågas.

Journalist

Du som funderar på att skriva och ge ut en bok tänker kanske i första hand på att skicka manus till ett etablerat förlag. Ett alternativ kan vara att starta ett eget förlag eller att ge ut e-böcker.

Författare/förläggare

Vid bokutgivning används 6 procent moms oavsett om det är tryckta böcker eller e-böcker.

Skatt och moms

Det finns tusentals stiftelser, fonder, kommuner, företag och organisationer som delar ut stipendier till dig som är journalist eller författare.

Stipendier

Det finns mängder av organisationer för dig som skriver eller ger ut böcker. Några kan du vara medlem i, andra kan du kontakta för att få hjälp i en rad frågor.

Organisationer

Din checklista

Skapa din egen checklista och få reda på vad du måste göra när du startar företag. Välj vilken företagsform du ska starta och svara på några enkla frågor så får du information och länkar som är anpassade till din situation.

Skapa din checklista för att starta företag

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp