Starta företag inom Taxi

Sidan blev senast uppdaterad:

För att få arbeta som taxiförare måste du ha taxiförarlegitimation. För att driva ett taxiföretag krävs att du har ett så kallat taxitrafiktillstånd.

Både taxiförarlegitimationen och taxitrafiktillståndet ansöker du om hos Transportstyrelsen. Kurser anordnas av bland annat branschförbund och vissa trafikskolor. Det kan vara bra att veta att du inte får göra avdrag i inkomstdeklarationen för din körkortsutbildning.

När du ska driva ett taxiföretag ställs det krav på yrkeskunnande, ekonomiska förhållanden och gott anseende. Du ska också veta hur arbetet ska organiseras och utföras så att trafiksäkerheten främjas.

Som taxiförare kör man personbil i yrkesmässig trafik. Det innebär att förutom vanliga taxikörningar kan du även köra färdtjänst, skolskjuts, avtalskunder, bud och sjukresor.

Gå på Starta företag-dagen och ta hjälp av rådgivare

Ett bra sätt att skaffa information om företagsstarten är att gå på Starta företag-dagen som anordnas runtom i landet. Dagen är helt kostnadsfri och arrangeras av Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Patent- och Registreringsverket, Tillväxtverket, Skatteverket och Tullverket.

Gå på Starta företag-dagen

Gör en affärsplan

När du har en idé om vad ditt företag ska ha för inriktning bör du skapa en affärsplan där du listar din affärsidé, potentiella kunder eller konkurrenter, marknadsföring och försäljning, organisationsform och allt som hör starten till.

Skapa en affärsplan

Välj företagsform

Vilken företagsform du bör välja beror på vad du ska syssla med och dina förutsättningar, till exempel om du ska starta ensam eller om ni är flera.

Här får du vägledning om vilken företagsform som passar dig

Försäkringar

När du startar företag bör du se över vilka försäkringar du behöver.

Försäkringar för företagare

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp