Taxi

För att få arbeta som taxiförare måste du ha en taxiförarlegitimation. För att driva ett taxiföretag krävs att du har ett så kallat taxitrafiktillstånd.

Sidan blev senast uppdaterad:

Både taxiförarlegitimationen och taxitrafiktillståndet ansöker du om hos Transportstyrelsen. Kurser anordnas av bland annat branschförbund och vissa trafikskolor. Det kan vara bra att veta att du inte får göra avdrag i inkomstdeklarationen för din körkortsutbildning.

När du ska driva ett taxiföretag ställs det krav på att du har kunskap i juridik och ekonomi och att du vet vilka tekniska normer som gäller. Du ska också veta hur arbetet ska organiseras och utföras så att trafiksäkerheten främjas.

Som taxiförare kör man personbil i yrkesmässig trafik. Det innebär att förutom vanliga taxikörningar kan du även köra färdtjänst, skolskjuts, avtalskunder, bud och sjukresor.

Läs mer under menyn till höger.

Din checklista

Skapa din egen checklista och få reda på vad du måste göra när du startar företag. Välj vilken företagsform du ska starta och svara på några enkla frågor så får du information och länkar som är anpassade till din situation.

Skapa din checklista

 

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se. Om du vill ha svar från oss, ange din e-postadress.

Mer inför företagsstarten

Gå på Starta företag-dagen

Starta företag-dagen anordnas på flera platser runt om i Sverige och ger dig grundläggande information om att starta företag. Du får samlad information från sju olika myndigheter och har möjlighet att ställa egna frågor.