Taxi

Sidan blev senast uppdaterad:

För att starta ett taxiföretag måste du ha koll på vilka tillstånd som krävs. Du bör även ha en del kunskaper inom juridik och ekonomi samt ha ett visst kapital. Här har vi samlat information för dig som ska starta taxiföretag.

Om du tycker om att köra bil, serva människor och möta nya ansikten kan taxiverksamhet vara något för dig. Medelåldern bland taxiägare är 49 år, medelåldern för taxiförare är 3540 år och mer än 90% av förarna är män.

För att få arbeta som taxiförare måste du ha en taxiförarlegitimation. För att driva ett taxiföretag krävs att du har ett så kallat taxitrafiktillstånd. För att få trafiktillståndet krävs det att du uppfyller kraven när det gäller yrkeskunnande, ekonomiska förhållanden och gott anseende. Det finns även vissa regler för att din bil ska få användas som taxi och det ställs krav på tillräckliga ekonomiska resurser.

Starta företag inom taxi

Hur får man avtal om skoltaxi och sjuktransporter? Här får du tips om hur du kan utveckla din taxiverksamhet. 

Utveckla din verksamhet

Under rubriken Organisationer har vi samlat några av de organisationer du kan ha hjälp av under uppstarten av ditt taxiföretag.

Organisationer inom taxibranschen

Din checklista

Skapa din egen checklista och få reda på vad du måste göra när du startar företag. Välj vilken företagsform du ska starta och svara på några enkla frågor så får du information och länkar som är anpassade till din situation.

Skapa din checklista för att starta företag

Mer inför företagsstarten

Gå på Starta företag-dagen

Starta företag-dagen anordnas på flera platser runt om i Sverige och ger dig grundläggande information om att starta företag. Du får samlad information från sju myndigheter och har möjlighet att ställa frågor.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp