Kulturinkubatorer

Sidan blev senast uppdaterad:

En kulturinkubator vänder sig först och främst till kreatörer och kulturutövare inom konst, design, konsthantverk, film, musik och scenkonst som har en unik idé i kombination med stor kapacitet och kompetens.

Idén ska uppfylla minst en av dessa tre punkter:

  • Den ska ha särpräglad stil/uttryck/formspråk.
  • Den ska utgöra ett tydligt koncept.
  • Den ska vara en ny produkt eller tjänst.

Målsättningen med att vara på en inkubator är inte primärt att finslipa det konstnärliga uttrycket. Hos en inkubator ska du ha fokus på att identifiera möjliga marknader för din produkt eller tjänst, hur du presenterar den och hur den kan bidra till en ekonomiskt stabil verksamhet för dig.

Tiden på en inkubator ska få fart på säljprocesserna av såväl tjänster som produkter och produktioner. Du kan även få stöd i rekryteringsprocesser om du är i tillväxtfas.

Kulturinkubatorer finns på flera ställen i Sverige. Ett exempel är Transit Kulturinkubator som är en ideell förening med kulturbidrag från Region Stockholm. De erbjuder coachning, affärsrådgivning och kompetensutvecklande aktiviteter inom konst, design, konsthantverk, film, musik och scenkonst.

En kulturinkubator arbetar efter samma principer som andra affärsrådgivare. Du behöver göra din marknadsanalys, affärsplan och marknadsplan samtidigt som den konstnärliga och kreativa verkshöjden betonas. Till detta läggs stor vikt vid att få personen bakom idén att växa i sin förmåga att se möjligheter och få större kapacitet att bearbeta svårigheterna.

Intresseorganisationen creARTive organiserar de multidisciplinära inkubatorerna för konst och kreativa näringar i Sverige. Föreningen har 11 medlemsinkubatorer med totalt cirka 400 företag och entreprenörer anslutna. 

Läs mer om föreningen på creartivesweden.se

Kurser i entreprenörskap

De flesta intresseorganisationer inom kultursektorn arbetar fortlöpande med medlemsrådgivning och fortbildning inom sina respektive områden. Som medlem får man tillgång till nätverk och kunskap.

Högskolor och universitet kan ofta erbjuda kurser i entreprenörskap.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp