Distribution och försäljning

Sidan blev senast uppdaterad:

Det är oftast en god idé att låta en etablerad distributör sköta distributionen av musikbolagets produkter även om du givetvis kan göra det själv.

Licensavtal med annat skivbolag

Om du inte vill anlita en distributör för att sprida dina skivor och heller inte vill sköta det själv finns varianten att teckna ett licensavtal med ett annat skivbolag. Med ett licensavtal överlåter du rättigheterna på en viss tid till det andra bolaget och det är deras uppgift att exploatera rättigheterna på bästa sätt. I båda fallen bör du söka juridisk hjälp innan du skriver avtal med en tredje part.

Om du ger ut din egen musik erbjuder Musikerförbundet sina medlemmar distribution.

Läs mer hos Musikerförbundet

Till sidans topp

Fysisk distribution

Om du vill ge ut musik på cd, vinyl, dvd eller liknande behöver du en licens (så kallad mekanisk licens) och betala en avgift till NCB (Nordisk Copyright Bureau). Avgiften du betalar fördelas mellan de rättighetshavare (kompositörer, textförfattare och musikförlag) vars musik du spelat in och gett ut.

Om du ger ut din egen musik och äger rättigheterna till samtliga spår på skivan kan du ansöka om att bli befriad från licensavgiften för den första upplagan (gäller för högst 1000 exemplar).

Läs mer om skivutgivning på NCB:s webbplats

Till sidans topp

Digital distribution

När du ska distribuera musiken digitalt kan du välja att skriva avtal med varje enskild återförsäljare och tjänst, till exempel iTunes, Emusic, Wimp och Spotify eller så tecknar du avtal med en så kallad aggregator som hanterar kontakterna med de digitala tjänsterna åt dig. Du kan också låta en fysisk distributör sköta även den digitala distributionen. Då det finns hundratals digitala nätbutiker och tjänster kan det vara klokt att använda sig av en aggregator.

Läs mer om:

iTunes

Emusic

Wimp

Spotify

Pro Music har en ständigt uppdaterad lista och de tillhandahåller även annan information och goda tips.

Läs mer hos Pro Music om aggregatorer

Till sidans topp

New Media Rights

Under samlingsnamnet "New Media Rights" finns det en ny källa till intäkter för den som äger rättigheter till inspelad musik. När olika publika tjänster strömmar musik i sina tjänster så har rättighetsägarna börjat kräva ersättning.

Att försöka kräva ersättning från den här typen av aktörer får anses utsiktslöst om man inte går ihop i en grupp tillsammans med flera andra rättighetsägare.

I Sverige finns organisationen Swedish Label Rights (SLR) som samlar Svenska oberoende bolag för detta syfte. SLR är i sin tur medlemmar i den internationella organisationen Merlin. Merlin har avtal med andra grupper av oberoende bolag och representerar över 10 000 bolag när de förhandlar med aktörer och tjänster på internet.

Läs mer om internationella organisationen Merlin

SOM (Svenska Oberoende Musikproducenter) har tips på sin webbplats för musikbolag

Till sidans topp

Distribution i andra länder

Ett svenskt skivbolag som producerar en skiva som ska exporteras för utgivning i andra länder ska licensieras i Sverige.

Det är vanligt att avtala med en utländsk distributör om att sköta spridningen i ett annat land. Det är också relativt vanligt att teckna licensavtal med en utländsk aktör som du kan förmoda har den bästa insikten kring hur musik ska exploateras på bästa sätt på den inhemska marknaden. Om du inte är van att teckna avtal med utländska aktörer så bör du ta hjälp av en musikjurist.

Läs mer om att ge ut musik utomlands

Till sidans topp

Grammotex

I Sverige finns ett gemensamt datasystem som möjliggör för butiker och återförsäljare att söka efter skivor i en stor databas. Man kan söka på artistnamn, titel med mera. Nästan alla svenska distributörer är anslutna till detta system som även innefattar möjlighet att lägga order till distributör direkt i systemet. GLF (Grammofonleverantörernas förening) är ägare till Grammotex. Om du vill vara sökbar i Grammotex måste du som distributör vara en juridisk person och betala först en anslutningsavgift och sedan månadsvisa avgifter.

Läs mer på Grammotex webbplats

Till sidans topp

Kassaregister

Om du har egen försäljning mot kontant betalning måste du ha ett certifierat kassaregister. Under vissa omständigheter kan din verksamhet undantas från kravet.

Läs mer om kassaregister på Skatteverkets webbplats

Till sidans topp

E-handel

Om du tänker sälja musik via e-handel.

Läs mer om e-handel på verksamt.se

Mer om att skriva avtal

Skriva avtal

Här finns en sammanfattning av vad som är viktigt att tänka på och vad ett avtal bör innehålla.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp