Skriva låtar med andra

Sidan blev senast uppdaterad:

Om du vill samarbeta med andra upphovspersoner finns det många sätt att gå tillväga på. Du kan själv kontakta andra upphovspersoner eller ta hjälp av ett musikförlag.

Genom att skriva låtar med andra kan du nå nya marknader. Du får del av din samarbetspartners nätverk och får fler kontakter till ditt eget nätverk. Det kan dock vara svårt att hitta samarbeten om du är ny i branschen.

Till sidans topp

Ta hjälp av ett musikförlag

Om du har du ett musikförlagskontrakt kan du sannolikt få hjälp av ditt förlag. Musikförlag brukar normalt inte motsätta sig samarbeten med upphovspersoner som ligger på andra förlag. Om din samarbetspartner inte är kontrakterad till ett musikförlag kan partnern erbjudas att förlägga även sin del på samma förlag som du. Fördelen är att förläggaren då får ett ännu starkare incitament att placera låten, det vill säga få den utgiven i någon form.

Om du inte redan har ett förlagskontrakt kan du erbjuda ett musikförlag förlagsrätten till din del av låten. Förlaget får då vanligtvis 33 procent av din andel, mot att det sammanför dig med någon/några av sina låtskrivare. Detta är vanligast inom populärmusik. Musikförläggarna är en medlemsorganisation för musikförlag. På deras webbplats hittar du kontaktuppgifter.

Gå till musikförläggarnas webbplats

Till sidans topp

Ta kontakt med artister

Ta reda på vilka artister som skriver material till sitt nästa album och kontakta dem. Det sker lämpligast via deras skivbolag, även om det i dag är lättare än någonsin att nå artisten personligen genom webbplatser och sociala medier. Det går också att ta reda på vilka upphovspersoner eller musiker de har arbetat med tidigare och be om kontaktuppgifter.

Till sidans topp

Var tydlig med hur du arbetar

Innan du börjar samarbeta med andra är det viktigt att du anger om du är en fristående upphovsperson eller har avtal med ett musikförlag.

Till sidans topp

Bestäm fördelningen innan

Det är viktigt att bestämma hur fördelningen ska se ut innan samarbetet börjar. De flesta svenska upphovspersoner delar lika, oavsett vem som bidragit med vad, eftersom det är svårt att avgöra vilka delar av en låt som varit "viktigast". Alla är bra på olika saker och därför är det praktiskt att göra en generell överenskommelse redan innan ni skrivit er första gemensamma komposition. Var dock öppen för att göra avsteg från vad ni bestämde innan om det är tydligt att den ene gjort betydligt mer än den andre. Det hela brukar falla på plats relativt snabbt, för om inte alla är nöjda så lär det inte bli ett långvarigt eller fruktbart samarbete.

Till sidans topp

Tänk på vad du levererar

Det är i popvärlden viktigt att du levererar din demoinspelning i presentabelt skick. Är det en akustisk låt behöver det inte vara en påkostad produktion, utan handlar snarare om tydlighet i spel, sång och textframförande. Om det inte är instrumentalmusik, se till att finna en övertygande vokalist. Sången är vad de flesta fäster uppmärksamheten på vid en första genomlyssning och detta gäller såväl professionella bedömare som "vanliga" musikkonsumenter. I den mest kommersiella popvärlden önskar man ofta en så gott som färdig produktion. Det är inte ovanligt att man behåller allt utom sången, som den aktuella soloartisten sedan adderar.

Till sidans topp

Anmäl dig till en låtskrivarhelg

Anmäl dig till en låtskrivarhelg, eller "songwriters' retreat" som det oftast kallas på engelska. Sådana arrangeras både av förlag och individuella låtskrivare. Tillsammans med andra låtskrivare åker du bort några dagar för att skriva låtar och utbyta idéer. Antingen är det upplagt som en kurs, där etablerade låtskrivare lär ut yrkesknep, eller så börjar låtskrivandet direkt. För att hitta dessa tillfällen är det viktigt att du har många kontakter med ditt eget musikförlag, om du har ett sådant, men även med andra musikförlag och individuella upphovspersoner.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp