Ge ut musik utomlands

Sidan blev senast uppdaterad:

Tack vare internet har det för många musiker blivit enklare att nå ut med sin musik och få fler internationella kontakter. Här är några tips på hur du som artist eller ert band kan nå ut utomlands med er musik.

Webbplatser, kontaktnät och sociala medier

Använd webbplatser och sociala medier för att sprida och upptäcka musik. Leta efter platser på nätet där man spelar eller gillar samma musik som ni/du spelar. Sök kontakt och se till att ha era egna sidor uppdaterade.

Det är bra att samla prenumeranter till nyhetsbrev eller feeds. Informera dem när det är dags för turné eller när er musik släpps på nya marknader. Ta reda på vilka sociala medier som gäller i det aktuella landet.

Till sidans topp

Ordna en "master deal" eller licensera ut din inspelning

Om du har en egen skivinspelning kan du försöka få en så kallad master deal hos ett svenskt eller utländskt skivbolag. Eftersom du själv har bekostat inspelningen kan du få högre royalty för detta.

Har du skivkontrakt enbart i Sverige kan du försöka licensiera ut inspelningen till utländska skivbolag som då får ensamrätt till utgivning i sitt land. De sköter då själva produktionen. Alternativt kan du söka distribution av den tillverkade produkten. Dessutom kan alla som har ett eget skivbolag sluta avtal med olika musiktjänster som till exempel Spotify. 

När du ska distribuera musiken digitalt kan du välja att skriva avtal med varje enskild återförsäljare och tjänst, till exempel iTunes, Emusic och Spotify eller teckna avtal med en så kallad aggregator som hanterar kontakterna med de digitala tjänsterna åt dig. Du kan också låta en fysisk distributör sköta även den digitala distributionen. Eftersom det finns hundratals digitala nätbutiker och tjänster kan det vara klokt att använda sig av en aggregator.

Till sidans topp

Sök kontakt med musikförlag i länder där er musik gjort ett avtryck

Tänk på att det kan finnas lokala musikförlag som kan hjälpa till med marknadsföring och kontakter om du har lyckats skapa uppmärksamhet i ett land på egen hand. Dessa kan i sin tur exploatera din musik genom så kallad "synkronisering", det vill säga användning i reklam, film, tv och dataspel.

Till sidans topp

Ta hjälp av Export Music Sweden

Export Music Sweden (EXMS) har det uttalade uppdraget att hjälpa svensk musik att nå utomlands. De samordnar bolagens deltagande i olika utländska mässor, allt från South by Southwest i Texas till MIDEM i Cannes. EXMS hjälper också individuella svenska akter att få internationell uppmärksamhet. Du kan kontakta EXMS om du är intresserad av att medverka på något svenskt showcase utomlands, eller om du vill anmäla dig till deras nyhetsbrev.

Läs mer på Export Music Sweden (EXMS)

Till sidans topp

Anlita en bokare

Att ha en bokare med utlandskontakter eller en bokare som redan befinner sig i ett land där en stor del av den potentiella målgruppen bor är värdefullt.

Till sidans topp

Spela med andra inom samma genre

Ett bra sätt att synas och höras inför en publik som kanske inte redan känner till dig är att spela på en festival med andra band och artister inom samma genre. Leta upp ansvariga arrangörer på nätet och mejla dem en länk till din musik och eventuellt annat material (bilder etc). Se till att engelskan är fläckfri och professionell.

Försök att bli förband till en artist eller ett band som drar mer folk. Det har dock blivit allt vanligare att förbandet måste betala för denna möjlighet, eftersom de på så sätt når en större publik.

Till sidans topp

Ordna ett internationellt utbyte

Kontakta utländska band och artister och föreslå ett utbyte - de arrangerar en konsert med er i sin hemstad och ni i er hemstad för dem.

Till sidans topp

Stipendium

Om ett konstnärligt samarbete sker kan du ansöka om bidrag för internationellt kulturutbyte från Konstnärsnämnden. Även via Kulturrådet finns internationella bidrag att söka.

Läs mer om Konstnärsnämndens bidrag för internationellt kulturutbyte

Läs mer om internationella bidrag från Kulturrådet

Till sidans topp

Andra kontakter

Kontakta svenska ambassader i utlandet eller svenska företag som ofta vill marknadsföra sig med hjälp av svensk musik utomlands.

Göra affärer i Europa

EU-webbplatsen Ditt Europa ger dig praktiska råd när du vill göra affärer i Europa. Där kan du läsa om vilka lagar, regler, bolagsformer med mera som gäller i respektive land.

 

Mer om att handla med utlandet

Göra affärer med andra länder

Det finns mycket hjälp att få för dig som vill nå nya marknader. Vid exportsatsningar kan ditt företag få både ekonomiskt stöd och praktisk rådgivning.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp