Musik

Sidan blev senast uppdaterad:

Den digitala tekniken har ökat möjligheterna för musiker och kompositörer att sprida sin musik. Men musikbranschen omfattar mycket mer än så. Här får du en inblick i att starta företag i musikbranschen.

För att kunna leva som företagare inom kultursektorn räcker det inte att ha en konstnärlig talang, du måste också utveckla och lära dig att ta betalt för den. Hur kan du finansiera din verksamhet? Vilka är momsreglerna för kulturområdet? Hur startar jag ett skivbolag?

Läs mer under Starta företag inom musik

När musiker vill nå ut till sin publik är det vanligt att anordna konserter, det finns mycket att tänka på inför anordnandet av en konsert. För att nå nya marknader och lyssnare kan man också försöka hitta utomlands eller skriva låtar med andra.

Läs mer under Nå ut med din musik

Du som skriver en sångtext eller komponerar ett musikstycke har skapat ett verk. Om verket är originellt (unikt) får du som upphovsperson ett skydd, upphovsrätt, för ditt verk. Under rubriken avtal har vi gjort en sammanfattning av vad som är viktigt att veta och vad ett avtal bör innehålla.

Läs mer under Avtal och rättigheter

För dig som vill verka inom musikbranschen kan det vara bra att känna till ett antal nyckelorganisationer som arbetar för att tillvarata olika gruppers intressen. Under rubriken Branschorganisationer hittar du en lista över nyckelaktörer inom musikbranschen.

Till Branschorganisationer

 

Din checklista

Skapa din egen checklista och få reda på vad du måste göra när du startar företag. Välj vilken företagsform du ska starta och svara på några enkla frågor så får du information och länkar som är anpassade till din situation.

Skapa din checklista

 

Mer inför företagsstarten

Gå på Starta företag-dagen

Starta företag-dagen anordnas på flera platser runt om i Sverige och ger dig grundläggande information om att starta företag. Du får samlad information från sju olika myndigheter och har möjlighet att ställa egna frågor.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp