Stipendier och tävlingar

Sidan blev senast uppdaterad:

Ett stipendium kan göra det möjligt att genomföra ett uppdrag eller projekt. Att delta i tävlingar är ett bra sätt att marknadsföra ditt företag.

Stipendier

Det finns ett flertal stipendier att söka från stiftelser eller organisationer för dig som är verksam eller i början av din karriär inom mode- eller designområdet. Tänk på att ett stipendium alltid tilldelas en enskild person och inte ett företag.

Grundregeln är att stipendier är skattefria så länge de inte är en ersättning för något arbete du gör för den som har bekostat stipendiet. Att skriva en stipendierapport räknas inte som arbete.

De stipendier som löper under en längre tid, mer än två år, är som regel skattepliktiga. Är du osäker så kontakta Skatteverket.

Några exempel på stiftelser eller fonder som delar ut anslag bland annat inom design:

Carl Casons Stipendiefond hjälper i första hand unga människor som vill skapa sig en kommersiell karriär i modebranschen. Som sökande ses helst yngre personer som är verksamma som företagare eller anställda i modedetaljhandeln, eller som utbildar sig för att satsa på en karriär i modebranschen. Fonden administreras av Stil Sko & Textilhandlarna, som numera förvaltas av Svensk Handel Stil.

Svensk Handel

Ragnar Söderbergs stiftelse ger anslag inom områdena ekonomi, medicin, rättsvetenskap och även forskning med humanistisk inriktning, konstvetenskap och designforskning. Har tidigare delat ut anslag till plattformen och webbplatsen swedishdesign.se i syfte att skapa en samlingspunkt och tillgängliggöra utbudet av samtida svensk design.

Ragnar Söderbergs stiftelse

Anders Walls stiftelser delar årligen ut stipendier inom områdena företagande och entreprenörskap, forskning och utbildning, kultur, internationell utbildning samt landsbygdsutveckling. Stiftelserna samarbetar med Ung företagsamhet. Har tidigare delat ut stipendium till bland annat entreprenöriella kläddesigner.

Anders Walls stiftelser

Tävlingar

Även när det gäller tävlingar finns ett flertal som vänder sig till professionella designers och mindre modeföretag. Priset utgörs ofta av pengar eller hjälp i affärsverksamheten med att knyta kontakter, marknadsföring eller produktionsmöjligheter.

Nationella tävlingar

Design S drivs av den ideella medlemsföreningen Svensk Form och är Sveriges nationella designutmärkelse och premierar kreativa och innovativa problemlösningar inom alla tänkbara områden av produkter, tjänster och miljöer oavsett designdisciplin. Utmärkelsen delas ut vartannat år sedan 2006 och vänder sig till professionella designers och producenter.

Design S

Swedish Fashion Talents (f d Rookies) drivs av det branschägda Swedish Fashion Council och är ett forum med syfte att stötta mindre modeföretag i deras etablering på marknaden genom olika projekt, nätverk och aktiviteter. Varje år väljer en jury åtta designers som också kandiderar till Swedish Fashion Talent of the Year och därigenom får möjlighet att synas på olika sätt genom samarbeten. De designföretag som önskar delta i, och få information anmäler sitt intresse till Swedish Fashion Council/Swedish Fashion Talents.

Kontakta Swedish Fashion Talents

Show up Fashion Award är en tävling i mode och företagande på initiativ av Marketplace Borås. Tävlingen som startade 2010 vänder sig till designelever eller nystartade designers. Vinnaren får hjälp med produktion och lansering av en kollektion, deltagande på Copenhagen Fashion Week samt två års medlemskap i Market Place Borås, där bland annat tillgång till ett affärsnätverk och olika tillväxt- och resurscentra ingår.

Show up Fashion Award

Svenska Designpriset belönar affärsframgångar inom design. Priset tilldelas svenska företag och deras designleverantörer. Det delas ut en gång per år av Teknikföretagen i samverkan med SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, och Svensk Form.

Svenska Designpriset

Internationella tävlingar

Index är ett internationellt nätverk av designers, företag, organisationer och designinstitut som samarbetar för att tillhandahålla den senaste kunskapen inom designområdet. Nätverket finns i Köpenhamn och ansvarar för utmärkelsen Index awards, som är ett av världens största designpris. Priserna delas ut vartannat år i fem kategorier till ett totalt värde av cirka 500 000 euro.

Index awards

Red Dot är ett av världens största och mest erkända designpriser och har delats ut sedan 1954 av den tyska organisationen Design Zentrum Nordrhein Westfalen. Priset delas ut inom kategorierna produktdesign, kommunikationsdesign samt designkoncept.

Red Dot

ITS, International Talent Support är en plattform som stödjer personer inom kreativa näringar. ITS utlyser fyra tävlingar inom modedesign, accessoarer, fotografi och smyckesdesign samt delar ut ett flertal priser inom modedesign.

ITS (International Talent Support)

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp