Organisationer inom mode och design

Sidan blev senast uppdaterad:

För dig som vill verka inom design- och modebranschen kan det vara bra att känna till de nyckelorganisationer, nätverk och initiativ som på olika sätt arbetar för att tillvarata olika gruppers intressen.

Förutom att du kan bli medlem i flera av dessa organisationer, har de stor kunskap om sina respektive områden och erbjuder i många fall information och personlig rådgivning i frågor som kan gälla allt från avtal och regler till hur du kan hitta rätt marknad.

Kontakta den eller de organisationer som arbetar inom ditt område för att få specifik hjälp med just dina frågor  – eller för att bli slussad rätt.

Trade Partners Sweden

Trade Partners Sweden är ett nätverk för agenter, distributörer och leverantörer. Man hjälper sina medlemmar bland annat med expertrådgivning, nätverk, bevakning av internationella intressen, inspiration, kunskap och stipendium. De driver även Stockholm Fashion District för modeindustrin i Sverige. Där arrangeras olika event och projekt inom mode och design.

Nätverket Trade Partners Sweden

SFA

SFA (Swedish Fashion Association) är en branschförening för svenska modeföretag med syfte att tillvarata, bibehålla och stärka svenska varumärken i Sverige och utomlands.

Branschföreningen SFA (Swedish Fashion Association)

KRO

KRO, Konstnärernas Riksorganisation, arbetar för att bildkonstnärer, konsthantverkare och formgivare ska få arbeta under bra villkor och konstnärlig frihet.

KRO (Konstnärernas Riksorganisation)

Svenska Tekoindustriföreningen

Svenska Tekoindustriföreningen är en branschförening för svenska tillverkare av kläder och teknisk textil.

Branschföreningen Svenska Tekoindustriföreningen

ADA Sweden

ADA Sweden arbetar för kreatörer inom reklam, mode, design, konst med mera i Göteborg samt Västra Götalandsregionen. De vill locka och hjälpa kreatörer att utvecklas och stanna i det här området.

Intresseorganisationen ADA Sweden

SVID

SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign arbetar för att företag, organisationer och offentliga verksamheter ska bli medvetna om designens betydelse som konkurrensmedel, och för att de ska integrera designmetodik i sina verksamheter. SVID:s uppgift är även att stödja utbildnings- och forskningsinsatser inom designområdet för att öka kunskapen om design.

SVID (Stiftelsen Svensk Industridesign)

Swedish Fashion Council

Swedish Fashion Council är en branschorganisation som vill främja, inspirera, utbilda och digitalisera den svenska modebranschen. Det här gör de genom olika projekt, utbildningar och plattformar. Swedish Fashion Council driver bland annat Stockholm Fashion Week och Swedish Fashion Talents,  ett projekt med syfte att stötta mindre modemärken i sin etablering på marknaden. På Swedish Fashion Councils webbplats finns fler branschlänkar.

Swedish Fashion Council

Svensk Form

Svensk Form är en ideell förening med statligt uppdrag att genom opinionsbildning främja utvecklingen av svensk form och design. Svensk Form är även en nationell mötesplats för alla som är intresserade av form och design. Här finns utställningar, bibliotek, tidskriftsrum, bildarkiv och butik. På programmet står också seminarier och föreläsningar.

Svensk Form

Svenska Tecknare

Svenska Tecknare (ST) är en intresseorganisation för Sveriges verksamma illustratörer, serieskapare, animatörer och grafiska formgivare.

Svenska Tecknare (ST)

Sveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekter (SA) är en fack- och branschorganisation för Sveriges arkitekter, inredningsarkitekter, landskapsarkitekter och planeringsarkitekter.

Sveriges Arkitekter (SA)

Innovationsföretagen

Innovationsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som representerar innovativa företag inom den kunskapsintensiva tjänstesektorn. De erbjuder service och rådgivning i arbetsgivar- och branschfrågor och är medlemmar i Svenskt Näringsliv.

Innovationsföretagen

TEKO

TEKO, Sveriges Textil- och Modeföretag är den svenska bransch- och arbetsgivarorganisationen för företag verksamma inom textil- och modebranschen. Erbjuder kollektivavtal, rådgivning och utbildning inom arbetsrätt och arbetsmiljö till medlemmar. TEKO hjälper dig också med handels- och miljöfrågor som antidumping, immateriella rättigheter, ursprungsregler och miljömärkning. Utöver detta erbjuder TEKO även mäss- och seminariearrangemang, nyhetsspridning samt lobbyverksamhet.

TEKO (Sveriges Textil- och Modeföretag)

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp