Marknadsföring inom mode och design

Sidan blev senast uppdaterad:

Oavsett om du säljer en tjänst eller en produkt inom mode och design är marknadsföring en självklar del i verksamheten. Fundera noga på vilken typ av aktiviteter du ska lägga pengar och resurser på.

Använd ditt nätverk och tänk efter om du har egna kontakter, vänner eller bekanta som du kan dra nytta av. I slutändan är syftet med marknadsföringsarbetet att driva din försäljning.

PR och pressrelationer

Det tar tid att bygga upp relationer och i början av en verksamhet är det vanligt att sköta PR-arbetet på egen hand.

Tips

Några exempel på aktiviteter för att bygga relationer med journalister och påverka dem till att vilja ge dig utrymme är att

  • bjuda in till olika typer av events, exempelvis modevisningar, lanseringar eller mässdeltagande
  • skicka pressmeddelanden, exempelvis när nya kollektioner eller produkter lanseras, nya samarbeten inleds eller företaget uppmärksammas med en utmärkelse.

Showroom

Syftet med att arrangera ett showroom är att visa upp en kollektion eller ett antal produkter för allmänhet, press eller inköpare. Ett showroom kan vara tillfälligt eller permanent och kan användas för att marknadsföra ett eller flera varumärken.

Ett tillfälligt showroom håller vanligtvis öppet i bara ett par dagar, exempelvis i samband med modeveckorna i Stockholm.

Ett permanent showroom är öppet hela året. Detta kan vara i en fristående lokal eller i exempelvis Stockholm Modecenter som är det största permanenta och gemensamma handelshuset i Sverige för modemärken.

Tips

  • Hur ska du använda öppettiderna vid ett tillfälligt showroom? Ska det vara en invigning med speciellt inbjudna gäster? Ska du boka in enskilda möten med press och inköpare eller ska allmänheten bjudas in?
  • Förarbetet är viktigt - skicka inbjudningar och påminnelser i god tid innan!
  • Inbjudan kan ske via epost, men underskatta inte att sända tryckta inbjudningar till en exklusiv grupp inbjudna.
  • Se till att inbjudan blir grafiskt tilltalande - det är viktigt att det ser snyggt ut.
  • Om du anlitar en PR-byrå är det viktigt att du noga går igenom vad som ingår i uppdraget och vilka kostnader som eventuellt kan tillkomma utanför uppdraget.

Modevisningar

Till en modevisning är det vanligt att bjuda in press, inköpare och allmänhet. Det är viktigt att plaggen står i fokus på en modevisning.  Låt inte hår eller makeup stjäla uppmärksamheten. Se också till att stylingen inte avviker från det tänka konceptet. Titta på andra modevisningar för att få inspiration.

Överväg noga vilken plats du vill genomföra modevisningen på så att den passar ihop med den känsla du vill förmedla. Platsen kan vara ute, inne, i en industrilokal eller i en park. Tänk på att kontakta kommunen för tillstånd om du planerar att arrangera en modevisning på en allmän plats. 

Under de stora modeveckorna kan du hyra in dig där det arrangeras flera visningar för att komma ner i kostnader.

För att hitta modeller kan du kontakta modellagenturer och fråga efter "nya ansikten" som därmed innebär en lägre kostnad än etablerade modeller. Det går även att scouta modeller på stan eller att fråga vänner och bekanta.

Om du planerar att använda musik i samband med en modevisning måste du ha licens.

Ansök om licens hos Stim (Svenska tonsättares internationella musikbyrå)

Ansök om licens hos SAMI (Svenska artisters och musikers intresseorganisation)

Spela in och fotografera modevisningen för att senare återanvända materialet för att exempelvis bygga ut din lookbook, publicera på hemsidor eller i sociala medier. Tänk på att det viktiga är att rätt känsla förmedlas och att omgivning, styling, makeup och liknande harmonierar.

Tips

  • Konceptualisera ditt varumärke!
  • Ansök om tillstånd för plats/lokal.
  • Ansök om licens för eventuell musikuppspelning.
  • Var ute i god tid med inbjudningar.
  • Om du inte klarar styling på egen hand bör du anlita frisör och makeup-artist för detta.
  • Visningen bör inte vara längre än cirka 12 till 13 minuter.
  • Det är inte ett måste att använda sig av professionella modeller.

Lookbook

En lookbook är ett presentationsmaterial av ditt företag eller av en specifik kollektion och ska ge information och skapa intresse hos inköpare eller press. Lookbooken kan vara i digital och/eller tryckt form. Den kan utformas som en enda sida, en broschyr eller exempelvis en hopvikbar plansch. Det finns inga regler för hur den ska se ut.

Du kan ha olika inriktningar på en lookbook. Vissa designer väljer att visa en konkret produkt och prisinformation medan andra väljer att utforma lookbooken så att den förmedlar en känsla. Inriktningen kan självklart även anpassas efter mottagaren och syftet med att visa upp den. Det viktiga är att den speglar företaget eller produkterna på ett tilltalande och intressant sätt för målgruppen.

Mässor

Att synas på de tongivande mässorna och vara tillgänglig för kunder som vill lägga en order på plats kan utgöra en viktig marknadsförings- och säljkanal, inte minst för dig som vill söka kunder och skapa ett nätverk utanför Sveriges gränser. Mässornas kundservice ger information om vilken typ av företag och produkter som är i fokus om informationen på respektive hemsida inte är tillräcklig.

För att delta på en mässa som utställare måste man ofta anmäla sig i mycket god tid. Det lönar sig att redan innan mässan kontakta potentiella kunder och föreslå ett personligt möte under mässdagarna eller bjuda in dem till din monter.

Chansen att sälja varor på en mässa till spontana orderläggare är mycket liten. Tänk också på att förbereda dig väl inför en mässa. Om du exempelvis har bjudit in kunder eller potentiella kunder till din monter och de lägger en order, måste du på förhand veta att du har produktionskapacitet för detta. Har du inte undersökt detta innan men tackar ja till en order och kommer för sent med leveransen, minskar chanserna radikalt att de beställer igen.

Produktplacering

Produktplacering används främst av något större företag och är marknadsföring där ett företag betalar för att visa upp sitt varumärke eller sin produkt i exempelvis filmer, musikvideos, tv-program eller på internet. Genom produktplacering ser du till att din produkt eller ditt plagg syns på rätt personer och i rätt sammanhang.

Vanligt är också att bloggare, på uppdrag av ett företag, publicerar ett blogginlägg om ett varumärke eller en produkt och får ersättning för detta. Observera att reklam och marknadsföring på bloggar regleras av marknadsföringslagen som säger att det tydligt ska framgå när det handlar om reklam och vem som svarar för reklamen.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp