Så hittar du uppdrag

Sidan blev senast uppdaterad:

Att hitta nya uppdrag är inte alltid enkelt. Bygg upp ett eget nätverk för att ta del av vad som är på gång inom branschen och hitta uppdrag som passar dig.

Du kan skapa dina egna jobbtillfällen genom egna produktioner. Om du har tänkt erbjuda dina tjänster till marknaden kommer du snart att märka att uppdragen i de allra flesta fall inte annonseras ut.

Var finns jobben?

Ofta är det så att personer i produktionsbolagets eget nätverk tillfrågas först. Nyckelpersoner som exempelvis A-foto eller chefselektriker kan till exempel rekommendera eller välja sina assistenter.

Beroende på vad du arbetar med inom filmbranschen kan det därför vara lämpligt att:

  • fråga i det egna nätverket om de känner till kommande produktioner
  • fråga övriga på inspelningsplatsen vad de ska arbeta med när den aktuella produktionen är slut
  • höra av dig till produktionsbolagen och fråga, meddela ditt intresse samt lämna cv
  • använda dig av sociala medier och sajter för att hålla dig uppdaterad om olika produktioner
  • gå med i en branschorganisation eller förening för att vidga ditt kontaktnät
  • se vilka produktioner Svenska filminstitutet ger produktionsstöd till och höra av dig till de aktuella produktionsbolagen.

En av de viktigaste källorna till arbete inom filmbranschen är de egna kontakterna. Dessutom finns det flera etablerade nätverk som du kan ansluta dig till.

Organisationer och nätverk inom filmbranschen

Ersättningen

Om du arbetar som företagare är det vanligaste sättet att ta betalt genom faktura. Det finns regler för vilka uppgifter som måste finnas på en faktura, men utöver det kan du utforma din faktura som du vill.

Det här ska en faktura innehålla

Om du är anställd får du istället lön. Lön betalas oftast ut en gång per månad, men även veckolön och tvåveckorslön förekommer. Hur ofta lönen betalas ut beror på vad ni kommer överens om eller om arbetsgivaren omfattas av ett kollektivavtal som reglerar rutiner kring löneutbetalningar.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp