Att ta betalt

Det finns olika sätt att ta betalt för dina varor eller tjänster. Här hittar du information om vad som gäller vid de olika betalningslösningarna.

Sidan blev senast uppdaterad:

Ta betalt genom faktura

Det vanligaste sättet att ta betalt av andra företag är att fakturera. Betalning via faktura innebär att du levererar din produkt till kunden innan du får betalt. Kunden får på så vis en betalningsfrist, en kredittid, och det dröjer ett tag innan du får in betalningen. Det är viktigt att ha detta i åtanke när du gör din likviditetsbudget. En del av din försäljning en månad kanske du inte får betalt för förrän månaden därpå.

Det finns regler för vilka uppgifter som måste finnas med i en faktura, men utöver det kan du utforma din faktura som du vill.

Läs om vad som ska finnas med i en faktura.

Till sidans topp

Kontanta betalningar

Om du tar emot kontantbetalningar finns det särskilda frågor som du bör tänka på.

Det är bland annat viktigt att dina affärer noteras dagligen och löpande i en kassabok eller i ett kassaregister. Det följer bland annat av bokföringsplikten.

När du tar betalt kontant från din kund måste du ha ett underlag, verifikation, på försäljningen för din bokföring. Om du använder kassaregister fungerar kassaremsan som en verifikation. På Skatteverkets webbplats kan du läsa om vem som behöver ha ett kassaregister

Skriv kvitto

Om du inte har något kassaregister måste du upprätta ett kvitto manuellt. Det finns kvittoböcker att köpa i bokhandeln eller så kan du skriva ut kvittot på en dator.

På ett manuellt kvitto bör följande uppgifter finnas:

  • Köpare
  • Säljare
  • Datum
  • Vad som sålts
  • Totalpris
  • Momsbelopp
  • Momssats

Kontakta Skatteverket för mer information om krav på kassaregister och bokföring.

Var försiktig med att hantera stora kontantsummor med tanke på risken för rån.

Till sidans topp

Ta betalt genom betal- och kreditkort

Som en service till dina kunder kan du erbjuda möjlighet att betala med betal- och kreditkort.

Mer information om kortbetalningssystem och säkerhet kan du få exempelvis från branschorganisationer som Svensk Handel och hos din bank.

Till sidans topp

Försäljning genom postorder och e-handel

När det gäller kortbetalningar vid internethandel är det väldigt viktigt att du är noggrann med att ta reda på vilka tekniska och programvarumässiga säkerhetskrav som ställs på din betalningslösning.

Det är också viktigt att du är medveten om vilket ansvar som ligger på dig och ditt företag i relation till exempelvis olika kortutgivare, programvaruleverantör och banken om du skulle råka ut för ett bedrägeri.

Det kan även vara en bra idé att kontakta ditt försäkringsbolag för att se vilka villkor som gäller om du skulle utsättas för ett bedrägeri.

Mer information om kortbetalningssystem och säkerhet kan du få exempelvis hos din bank och från branschorganisationer som Svensk Handel och Svensk Digital Handel.

Läs mer om e-handel.

Postförskott

Betalning via postförskott innebär att kunden betalar för varan när den hämtas ut av kunden eller levereras till kunden. Kunden får på så vis en betalningsfrist, en kredittid, och det dröjer ett tag innan du får betalt vid försäljning. Det är viktigt att ha detta i åtanke när du gör din likviditetsbudget. En del av din försäljning en månad kanske du inte får betalt för förrän månaden därpå.

Vid försäljning mot postförskott tar du en lägre risk än vid försäljning mot faktura eftersom kunden inte får tillgång till varan förrän den är betald.

Du kan läsa mer om postförskott på Postens webbplats.

Räkna ut

Använd våra interaktiva kalkyler för att räkna ut ditt pris, din skatt och vad det kostar att ha en anställd.

Räkna med våra kalkyler

 

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se. Om du vill ha svar från oss, ange din e-postadress.

Nästa steg

Bokföring

Enligt bokföringslagen ska alla affärshändelser i företaget bokföras. Det som kännetecknar en affärshändelse är att den förändrar företagets förmögenhets storlek och/eller sammansättning.

Skatter och avgifter

Att du är godkänd för F-skatt innebär att du är en företagare (uppdragstagare) och därför själv sköter inbetalningen av dina skatter och socialavgifter.