Att anställa

Det är svårt att göra en film helt själv, flera personer i olika roller och yrkeskategorier är vanligt förekommande. De flesta av dessa anlitas för en begränsad insats under produktionsfaserna, vilket bör avtalas i kontrakten.

Sidan blev senast uppdaterad:

Om personerna du anlitar har egna företag kan de fakturera dig enligt överenskommen taxa. Har de inte eget företag kan du behöva anställa dem för en period.

Till sidans topp

Dina skyldigheter som arbetsgivare

Som arbetsgivare har du olika skyldigheter i första hand gentemot dina anställda men även mot exempelvis myndigheter.

När du blir arbetsgivare första gången ska du registrera dig hos Skatteverket. Det kan du göra här på verksamt.se. Till Skatteverket ska du också redovisa underlag för arbetsgivaravgifter och skatteavdrag för de anställda.

Logga in för att registrera dig som arbetsgivare

Läs mer om dina skyldigheter som arbetsgivare på Skatteverkets webbplats.

Till sidans topp

Försäkringar

Det är också viktigt att du ser över företagets försäkringar när du blir arbetsgivare. En arbetsgivare är i de flesta fall skadeståndsskyldig för skador som en anställd orsakar i tjänsten. Utöver försäkring av personal som anlitas under produktionsfaserna kan ytterligare försäkringar tas för bland annat:

  • Teknik – filmutrustning
  • Skådespelare/nyckelpersoner – om exempelvis en huvudrollsinnehavare blir sjuk och produktionen står stilla kostar det pengar.
  • Färdigställandegaranti – en garanti för att produktionsbolaget färdigställer filmen. Speciella försäkringsbolag, som European Film Bonds, försäkrar filmen. Om producenterna inte kan färdigställa filmen, går de in och tar över produktionen. För bland andra finansiärer kan detta vara en trygghet, men även för filmskaparna själva.

Till sidans topp

Att anlita utländska personer

I bland annat samproduktioner mellan flera länder är det inte ovanligt att de utländska finansiärerna kräver att personal i olika funktioner ska tas från respektive land. Då bör ni i god tid kontrollera om det behövs arbetstillstånd, vilket avgörs av var personen är medborgare.

EU-medborgare behöver inget arbetstillstånd. 

Kontakta Migrationsverket för frågor om vem som behöver arbetstillstånd.

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se. Om du vill ha svar från oss, ange din e-postadress.

Mer från Starta

Anställa personal

Att anställa någon handlar både om att hitta rätt person för din verksamhet och att följa de regler som gäller för dig som arbetsgivare. Anställningsvillkoren avtalar du och den anställde själva om, med hänsyn till gällande lagar och kollektivavtal.