Musik, manus och filmrättigheter

Sidan blev senast uppdaterad:

Om du vill använda musik, någon annans manus eller filmatisera en bok måste du tänka på de upphovsrättsliga reglerna. Det är inte tillåtet att använda någon annans verk utan godkännande.

Använda musik i film

Om du vill använda musik som redan finns till din filmproduktion behöver du tillstånd från den som äger rättigheterna till musiken. Det brukar vara upphovspersonen eller musikerförlaget. Ni får själva förhandla om pris och villkor. Du kan också beställa specialkomponerad musik från en låtskrivare eller tonsättare.

När du använder musik i filmen, befintlig eller specialkomponerad, kan du behöva betala något som heter synkroniserings- eller kopieringsavgift till Nordic Copyright Bureau, NCB. När din film är färdig ska du också skicka in en rapport till NCB, du får normalt inte visa filmen innan du haft kontakt med NCB.

Manus

För att få rätt att använda någons manus för filminspelning måste du teckna ett manusavtal där manusförfattaren upplåter den rätten till dig. Ibland avtalar man om ett manus som ännu inte är färdigskrivet, då brukar betalning ske stegvis. När manuset senare är färdigt övergår avtalet normalt i ett upplåtelseavtal där du äger rättigheterna till manuset och ni avtalar om vidare ersättning.

Filmatiseringsrätt av en bok

För att köpa filmrättigheterna till en bok ska du kontakta bokförlaget eller författarens agent för att förhandla fram en option på rättigheterna.

Sveriges Dramatikerförbund hjälper sina medlemmar med juridisk rådgivning och kontraktsgranskning.

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp