Regler, avtal och tillstånd

Sidan blev senast uppdaterad:

Vid en filmproduktion finns flera upphovsrättsliga frågor som kan lösas på olika sätt. Ibland kan det också behövas tillstånd när filmscener ska spelas in.

För att en film ska vara upphovsrättsligt skyddad krävs att den är ett resultat av ett individuellt skapande och att filmen har verkshöjd. Är filmen tillräckligt originell brukar man säga att den har uppnått verkshöjd. Det är upphovsrätten till den färdiga filmen som utgör värdet av vad du eller ni har lagt ner i produktionen.

Läs mer på sidan Upphovsrätt

Om du vill använda musik i din film behöver du tillstånd till rättighetshavaren. När du vill köpa ett manus eller filmatiseringsrätt av en bok måste du upprätta avtal med motparten om att få använda deras verk.

Läs mer på sidan Musik, manus och filmrättigheter

Vid en filminspelning krävs ofta många olika slags tillstånd. Var ute i god tid med dina ansökningar och var noggrann när du fyller i ansökningshandlingarna för att undvika att beslut drar ut på tiden. Om du anordnar en filmfestival eller filmvisning behöver du också ha en musiklicens.

Läs mer på sidan Tillstånd

Hjälpte den här informationen dig?

Berätta gärna mer om vad du tycker om sidan!

Fältet är obligatoriskt

Fältet är obligatoriskt

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp