Film

Sidan blev senast uppdaterad:

Ska du starta företag inom filmbranschen? Här får du veta mer om finansiering, vilka tillstånd som behövs vid en filminspelning, vilka nätverk som är bra att delta i och annat som kan vara bra att känna till.

Det är vanligt att växla mellan att arbeta som egenföretagare och som anställd. Under rubriken Starta företag inom film finns information om vad som gäller för dig som frilansare och hur du kan finansiera dina filmer.

Starta företag inom film

För att en film ska vara upphovsrättsligt skyddad krävs att den är ett resultat av ett individuellt skapande och att filmen har verkshöjd. Det är upphovsrätten till den färdiga filmen som utgör värdet av vad du eller ni har lagt ner i produktionen. Vid en filmproduktion finns flera upphovsrättsliga frågor som kan lösas på olika sätt. Ibland kan det också behövas tillstånd när filmscener ska spelas in.

Regler, avtal och tillstånd inom filmbranschen

Utöver ditt eget personliga nätverk av kontakter, referenser och kollegor finns det även etablerade nätverk i form av organisationer, fack och a-kassa som kan underlätta för verksamheten. Under rubriken Organisationer och nätverk har vi listat nyckelaktörer i filmbranschen.

Organisationer och nätverk inom filmbranschen

Din checklista

Skapa din checklista och få reda på vad du måste göra när du startar företag. Välj vilken företagsform du ska starta och svara på några enkla frågor så får du information och länkar som är anpassade till din situation.

Skapa checklista för att starta företag

 

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp