Starta företag inom e-handel

För att starta en webbutik är det en fördel om du har kunskap om försäljning, handel och om IT. Dessutom finns en mängd lagar och regler knutna till området.

Sidan blev senast uppdaterad:

Under 2015 omsatte svensk e-handel 50,1 miljarder kronor enligt E-barometern, vilket är en ökning med 19 procent från 2014. Av Sveriges befolkning e-handlar 40 procent varor minst en gång i månaden. Av de som är 18-29 år handlar hela 57 procent varor på internet minst en gång i månaden.

Till sidans topp

Vanligaste varorna

De varor som säljer bäst i e-handeln är:

  • Böcker och media
  • Kläder och skor
  • Hemelektronik
  • Skönhet och hälsa
  • Sport och fritid
  • Barnartiklar och leksaker.

Till sidans topp

Gå på Starta företag-dagen och ta hjälp av rådgivare

Ett bra sätt att skaffa information om företagsstarten är att gå på Starta företag-dagen som anordnas runtom i landet. Dagen är helt kostnadsfri och arrangeras av Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Patent- och Registreringsverket, Tillväxtverket, Skatteverket och Tullverket. Om du behöver diskutera din företagsstart med en rådgivare har du god hjälp av tjänsten Hitta rådgivare.

Till sidans topp

Affärsplan

När du har en idé om vad ditt e-handelföretag ska ha för inriktning bör du skapa en affärsplan där du listar din affärsidé, potentiella kunder eller konkurrenter, marknadsföring och försäljning, organisationsform och allt som hör starten till.

Läs mer och skapa en affärsplan.

Till sidans topp

Välj företagsform

Vilken företagsform du bör välja beror på vad du ska syssla med och dina förutsättningar, till exempel om du ska starta ensam eller om ni är flera.

Här får du vägledning om vilken företagsform som passar dig.

Till sidans topp

Försäkringar

När du startar företag bör du se över vilka försäkringar du behöver.

Läs mer om försäkringar.

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se. Om du vill ha svar från oss, ange din e-postadress.