Finansiering och betalningslösningar

Sidan blev senast uppdaterad:

Det finns olika sätt att finansiera sin verksamhet. I uppstartsskedet behöver du oftast tillskjuta privat kapital. När du kommit igång med din webbutik ska betalningar från kunder göra så att verksamheten rullar på.

Under uppstarten krävs ofta kapital för att få igång verksamheten. Då måste du normalt lägga in egna privata pengar i verksamheten för att kunna betala saker som varor, betallösningar och domännamn. När butiken väl är igång är det dina kunders betalningar som ska finansiera verksamheten.

Finansiera starten

Betalningar

Det finns flera sätt att ta betalt vid elektronisk handel: kredit- eller kontokort, sms, wap, betalsamtal, digital plånbok, direktbetalning (internetbanker), postförskott och faktura. De olika betalningsmetoderna lämpar sig olika bra beroende på betalningarnas storlek och vilka kunder du har.

Dina kunder tar ofta för givet att de betalningssätt du erbjuder är säkra. Tänk på att från början erbjuda ett säkert betalningssätt och att visa detta. Utvecklingen på betalningsområdet är snabb, så se till att bevaka utvecklingen och uppdatera dina betallösningar fortlöpande.

Det finns många leverantörer för de olika betalningslösningarna. Glöm inte att räkna på kostnaden (startkostnad, månadskostnad och transaktionskostnad).

Kortbetalning

Vid betalning med konto- eller kreditkort anger dina kunder sitt kortnummer direkt på webbplatsen. Det är viktigt att din webbplats är krypterad så att informationen inte kan läsas av tredje part. Kontokortsbetalning är också vanligt i andra länder, men tänk på att olika kort är vanliga i olika länder.

Helhetslösningar

För att dina kunder ska kunna betala med kort behöver du ha avtal med både företag som erbjuder kortinlösen och en betalväxel (Payment Services Provider, PSP). Det finns även företag som erbjuder paketlösningar där både kortinlösen och betalningsväxlar ingår (ibland även direktbetalning via kundens internetbank). Om du som e-handelsföretagare vill skriva avtal och ha kontakt med en och samma leverantör kan det här vara en bra lösning. Kontrollera dock priset så att du vet att du får rimlig valuta för pengarna.

Fakturabetalning

Vissa kunder vill betala först när de fått varan/tjänsten och hunnit säkerställa att den motsvarar förväntningarna. Dessa kunder uppskattar om du erbjuder betalning mot faktura. Du som säljare får då normalt betalningen först efter mellan 10 och 30 dagar, beroende på vilka betalningsvillkor du tillämpar.

Det är dock många webbutiker som inte erbjuder faktura som betalningsmetod, framför allt är det ovanligt om man har kunder utanför Sverige där det kan vara svårt att göra en kreditkontroll av kunden.

Digital betalningsförmedlingstjänst

Det finns många aktörer inom digitala betalningsförmedlingstjänster, se till att du väljer ett säkert alternativ. Många e-handelsföretag använder dessa betalningslösningar eftersom det är enkelt och går snabbt. Kunden behöver varken lämna ut några kortnummer eller säkerhetskoder. Även mobila betallösningar ökar.

Direktbetalning via Internetbank

Om du vill erbjuda dina kunder direktbetalning måste ditt företag ha ett konto i samma bank som kunden. Då överförs pengarna direkt från kundens konto till ditt företagskonto i samma bank. Genom direktbetalning kan kunden känna sig trygg och behöver inte lämna ut något kortnummer. För att erbjuda direktbetalning till kunder i utlandet krävs det dock att ditt företag öppnar bankkonto i respektive bank i utlandet.

Ta kontakt med de banker vars kunder du vill erbjuda direktbetalning för information om hur du går vidare och vad det kostar. Du kan också skriva avtal med något företag som erbjuder helhetslösningar där både kortbetalning och direktbetalning via Internetbank ingår.

Postförskott

För dig som säljer varor kan Posten ordna så att dina kunder kan betala sina beställda varor via postförskott. Kunden får då en avi med posten eller som sms som hen tar med till Postens utlämningsställe. Där betalar kunden för varorna i samband med utlämnandet av paketet.

Postförskott för företag på Postnords webbplats

Hjälpte den här informationen dig?

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp