Finansiering

Att starta företag kan vara kostsamt. De finansieringsalternativ du har kan se olika ut beroende på affärsmodell och även på om du är i ett uppstartsläge eller i en utvecklingsfas.

Sidan blev senast uppdaterad:

Datorspel har de senaste åren blivit väldigt populärt, vilket märks hos investerare som ser sektorn som överlappande med teknologisektorer med hög tillväxt men också som ett sätt att öka inkomsterna från kreativa upphovsrätter.

Till sidans topp

Privat finansiering

Vid digital distribution eller self-publishing är privata finansiering vanligast. Då kan du exempelvis ta ett lån eller använda eget kapital för att finansiera verksamheten.

Till sidans topp

Förlagsinvesteringar

Förlagsmodellen används mest vid fysisk distribution. Den innebär att du som spelutvecklare överlåter finansiering, distribution, marknadsföring med mera till ett förlag. Då får du ersättning för att du överlåter upphovsrätten till det färdiga spelet till förlaget. Delar av ersättningen betalas ibland ut i förskott.

Till sidans topp

Crowd-funding

Crowd-funding är när man använder olika nätverk för att kollektivt samla in resurser från publiken. Kickstarter och Funded By Me är exempel på crowd-fundingplattformar för olika projekt. En annan form av Crowd-funding är att lansera en enklare version av ett spel kostnadsfritt, men att begära från användarna att betala för mer avancerade funktioner i spelet (även känt som freemium).

Till sidans topp

Inkubatorer

Något som kan förkorta startsträckan avsevärt för företaget är att vara med i en företagsinkubator. De tillhandahåller ofta lokaler, coachning, stöd och nätverk under en begränsad tidsperiod. Detta kräver att man brinner för en idé, men också att man vill lära sig av andra och dela med sig av sina erfarenheter till dem. Det finns många olika inkubatorer, men spelinriktade inkubatorer samlas i The Game Incubator Network.

Det kan också löna sig att kontakta regionala aktörer och branschorganisationer.

Läs mer om att finansiera starten.

Hjälpte den här informationen dig?

Ja Nej

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se. Om du vill ha svar från oss, ange din e-postadress.

Mer från Starta

Finansiera starten

Under den första tiden innan försäljningen har kommit igång behöver du ett startkapital.