Finansiering

Sidan blev senast uppdaterad:

Att starta företag kan vara kostsamt. De finansieringsalternativ du har kan se olika ut beroende på affärsmodell och även på om du är i ett uppstartsläge eller i en utvecklingsfas.

Datorspelens popularitet märks hos investerare som ser sektorn som överlappande med teknologisektorer med hög tillväxt, men också som ett sätt att öka inkomsterna från kreativa upphovsrätter.

Till sidans topp

Privat finansiering

Vid digital distribution eller self-publishing är privat finansiering vanligast. Då kan du exempelvis ta ett lån eller använda eget kapital för att finansiera verksamheten.

Till sidans topp

Förlagsinvesteringar

Förlagsmodellen används mest vid fysisk distribution. Den innebär att du som spelutvecklare överlåter finansiering, distribution, marknadsföring med mera till ett förlag. Då får du ersättning för att du överlåter upphovsrätten till det färdiga spelet till förlaget. Delar av ersättningen betalas ibland ut i förskott.

Till sidans topp

Crowdfunding

Crowdfunding innebär att en stor grupp individer med små summor hjälper till att finansiera en verksamhet, istället för att en eller ett fåtal investerare bidrar med en större summa.

En variant av crowdfunding är att lansera en enklare version av ett spel kostnadsfritt, men att begära från användarna att betala för mer avancerade funktioner i spelet (även känt som freemium).

Läs mer på sidan Crowdfunding

Till sidans topp

Inkubatorer

Något som kan förkorta startsträckan avsevärt för företaget är att vara med i en företagsinkubator. De tillhandahåller ofta lokaler, coachning, stöd och nätverk under en begränsad tidsperiod. Detta kräver att man brinner för en idé, men också att man vill lära sig av andra och dela med sig av sina erfarenheter till dem. Det finns många olika inkubatorer, men spelinriktade inkubatorer samlas i The Game Incubator Network.

Läs mer på The Game Incubator Networks webbplats

Det kan också löna sig att kontakta regionala aktörer och branschorganisationer.

Läs mer på sidan Branschorganisationer

Läs mer på sidan Finansiera starten

Hjälpte den här informationen dig?

Tack för din återkoppling!

Berätta gärna vad du tycker om sidan. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra verksamt.se.

Behandling av personuppgifter

När du fyller i formuläret sparas de personuppgifter du lämnar hos Bolagsverket. Bolagsverket ansvarar för dessa uppgifter. Vi sparar uppgifterna för att vi ska kunna kontakta dig. Uppgifterna används inte för något annat ändamål.

Mer om personuppgifter, om dina rättigheter och hur du kan klaga

Mer om finansiering

Finansiera starten

Under den första tiden innan försäljningen har kommit igång behöver du ett startkapital.

Ansvarig: Tillväxtverket

Till sidans topp